Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA ESPRESSO PECIVA

Vegan čokoladna espresso peciva. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekano testo
300 g mekog brašna
100 g hlebnog brašna
240 ml tople vode
30 ml ulja
20 g svežeg kvasca
30 g kristal šećera
10 g soli
1 kašičica vanile
Za čokoladni espresso fil
30 ml vrlo vruće vode
15 g gorkog kakao praha
100 g Medjool urmi
50 g vegan maslaca, blago omekšanog
1/4 kašičice cimeta
1 kašičica vanile
3 ravne kašičice gustina
2 kašičice instant espresso praha
100 g crne čokolade, po želji

Vegan čokoladna espresso peciva. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Kvasac izmešati sa šećerom i vodom, pa ostaviti 10 minuta, da se aktivira. Prosejati oba tipa brašna u veliku posudu, dodati so i dobro pomešati. Kada kvasac bude spreman, napraviti udubljenje u centru, dodati kvasac, ulje i vanilu i mešati varjačom dok se ne formira veoma mekano testo. Pobrašniti radnu površinu, preneti testo i mesiti rukom oko 5 minuta, dok ne postane elastično i glatko. Pokriti krpom i ostaviti da raste oko sat vremena na toplom mestu.
Kada testo bude spremno, pripremiti fil. Sipati vrlo vruću vodu preko kakaa, dobro izmešati i ostaviti da se malo ohladi. Staviti urme u mali blender, sipati kakao pastu i dodati preostale sastojke za fil. Blendirati dok se ne formira glatka masa.
Izvaditi testo iz posude, blago ga premesiti, zatim podeliti na dvanaest jednakih delova i svaki deo razviti u veliki krug. Naneti deo fila na testo, posuti komadićima čokolade i uviti u rolatić, pa napraviti lepu spiralu ili bilo koji drugi željeni oblik. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Poređati sve peciva na veliki pleh obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti da stoje i rastu oko 30 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200˚C, oko 12-15 minuta, dok ne dobiju ravnomernu boju. Poslužiti odmah uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 peciva.