Wednesday 18 September 2024

ČOKOLADNA VEGAN TORTA SA NARANDŽOM

Čokoladna vegan brownie torta sa narandžom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladnu brownie koricu
100 g oštrog brašna
25 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
70 g vegan maslaca
100 g crne čokolade (75%)
100 g kristal šećera
150 g vegan jogurta od vanile
1 kašičica tamnog ruma
60 ml aquafabe
1 puna kašičica vanile
Za fil od narandže
150 g narandže, oljuštene i očišćene
150 g kristal šećera
1 1/2 kašičica gustina
30 ml hladne vode
Za vegan krem od crne čokolade
200 ml vegan slatke pavlake
100 g crne čokolade (80-85%)

Čokoladna vegan brownie torta sa narandžom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre napraviti fil od narandže. Podeliti dve ili tri velike narandže na delove i staviti ih u šerpicu, dodati šećer i staviti na srednju vatru. Pustiti da proključa, a zatim kuvati oko 10 minuta, često mešajući, dok sva tečnost ne ispari.
Rastvoriti gustin u hladnoj vodi i dodati u džem od narandže. Energično mešati i kuvati još minut ili dva, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, prebaciti u malu činiju i ostaviti da se potpuno ohladi. Ovo se može uraditi i dan ranije.
Za krem od crne čokolade, sitno iseckati čokoladu i staviti je u šerpicu zajedno sa vegan slatkom pavlakom. Staviti na srednju vatru i polako pustiti da se sve istopi. Ne žuriti kako čokolada ne bi zagorela pri topljenju.
Kada se sve istopi i postane glatko, skinuti sa vatre, pokriti vrh providnom folijom ili papirom za pečenje, ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim staviti u frižider na najmanje 4-6 sati, da bi se moglo umutiti lepo.
Kada se filovi ohlade, pripremiti brownie koricu. Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno sa kakao prahom i praškom za pecivo i ostaviti sa strane. Sitno iseckati čokoladu, te je staviti u šerpicu zajedno sa vegan maslacem i šećerom. Otopiti na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj i ostaviti da se malo ohladi. U zasebnoj činiji žicom umutiti vegan jogurt, rum, aquafabu i vanilu.
Kada čokolada bude spremna, spojiti sve sastojke i mešati dok se ne sjedine, ali ne više od toga. Obložiti mali (15 cm) okrugli kalup papirom za pečenje, sipati masu i peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 25-30 minuta. Proveriti čačkalicom i ako se na njoj drži samo nekoliko vlažnih mrvica, korica je gotova. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u kalupu.
Kada je sve spremno, krem od čokolade umutiti mikserom u čvrst šlag, a skuvani džem malo promešati, kako bi se lakše naneo na koricu.
Staviti koricu na plato za posluženje, obložiti je acetatnom trakom i čvrsto zatvoriti kalup oko nje. Dodati sav džem od narandže i lepo ga rasporediti. Na kraju, dodati vegan krem. Poravnati i staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Služiti dobro ohlađenu, uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 velikih porcija.