Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA BISCOFF KREM FILOM

Vegan čokoladna torta sa Biscoff krem filom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za bogate čokoladne korice
250 g mekog brašna
40 g gorkog kakao praha
300 g prah šećera
10 g praška za pecivo
425 ml vrele vode
3 kašičice instant espresso praha
100 g sosa od jabuka
45 ml ulja
2 kašičice vanile
Za Biscoff krem
200 g Biscoff keksića, mlevenih
350 g vegan kisele pavlake ili gustog vegan Skyr jogurta
150 g prah šećera
1/2 kašičice vanile
Za posluženje
100 g crne čokolade (80%)

Priprema
Najpre napraviti čokoladne korice. Uključiti rerun da se greje na na 180°C. U veliku posudu prosejati pšenično brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so. Dodati šećer i sve zajedno promešati. Pravougaoni kalup za pečenje (20x30 cm) obložiti papirom za pečenje.
Napraviti udubljenje u sredini suvih sastojaka; dodati toplu vodu, ulje, vanilu, sos od jabuka i limunov sok, pa žicom sjediniti. Sipati u pripremljen kalup i odmah peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180°C, 18-20 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Voditi računa da korica bude mekana i sočna, a ne suva. Ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu.
Kada se korica ohladi, pripremiti fil. Vegan kiselu pavlaku (ili vegan Skyr) lagano izmešati sa vanilom i prah šećerom. Dodati mleveni Biscoff keks i pažljivo sjediniti. Fil će biti mekan, ali lagan za rad. Ako se fil čini suviše mekanim, dodati još malo mlevenih Biscoff keksića.
Kada je sve spremno, poravnati koricu ako je potrebno, te je preseći na pola, poprečno i uzdužno, da bi se dobile četiri tanke krice. Odvojiti nekoliko prepunih kašika fila za dekor, a ostatak podeliti na tri jednaka dela.
Prvu koricu staviti na tacnu za serviranje, staviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom trakom acetata i premazati trećinom fila. Nastaviti slaganje dok se sve ne iskoristi, a preostalim filom premazati vrh torte. Staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Kada bude spremna za serviranje, skinuti ram, bogato posuti seckanom ili rendanom čokoladom i servirati. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.