Wednesday 18 September 2024

VEGAN BROWNIES SA KREMOM OD BADEMA

Vegan brownies sa kremom od badema. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladni brownie
100 g mekog brašna
100 g sitno mlevenih pečenih badema
200 g kristal šećera
25 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
mali prstohvat soli
240 ml tople vode
50 ml ulja
25 ml tamnog ruma
15 ml jabukovog sirćeta
2 kašičice vanile
Za fil od badema
120 g vegan maslaca, omekšanog
100 g prah šećera, prosejanog
100 g sitno mlevenih pečenih badema
15 g gorkog kakao praha
2 kašičice vanile
100 ml sojinog mleka
100 g crne čokolade (75%), sitno iseckane ili krupno rendane

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (18x18) pek papirom. Izmešati sve suve sastojke, pa dodati sve tečne i nežno mešati da se masa sjedini. Sipati testo u pripremljeni kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta. Proveriti čačkalicom, vodeći računa da ostane sočan i mekan. Ostaviti da se ohladi u plehu potpuno.
Za pripremu fila, penasto umutiti maslac sa vanilom, dodati prosejani prah šećer i mutiti još 2-3 minuta, dok ne postane skoro kao šlag. Dodati sitno mlevene bademe, prosejani kakao prah i sojino mleko i mutiti dok se ne sjedini. Na kraju, dodati čokoladne komadiće i sjediniti. Staviti u frižider dok se brownie podloga hladi.
Kada je sve spremno, izvaditi brownies iz kalupa, staviti na tacnu za tortu i zatvoriti ram za kolače oko njih. Rasporediti fil ravnomerno, pa staviti u frižider na najmanje 8 sati. Alternativno, filovati direktno u kalupu i tako poslužiti. Neposredno pre serviranja, posuti sa malo kakao praha i služiti odmah. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.