Saturday 14 September 2024

VEGAN BROWNIES OD BELE ČOKOLADE I KOKOSA

Vegan brownies od bele čokolade i kokosa. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownies
100 g mekog brašna, prosejanog
20 g gorkog kakao praha, prosejanog
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
100 g žutog šećera
100 g crne čokolade (70%)
150 g gustog vegan jogurta
100 ml hladne vode
30 ml ulja
1 kašičica vanile
Za krem od bele čokolade i kokosa
300 ml kokosovog mleka
40 g gustina, prosejanog
50 g kristal šećera
1 kašičica vanile
1 kašičica ekstrakta kokosa
prstohvat soli
50 g vegan bele čokolade, iseckane
80 g vegan maslaca, iseckanog na kockice
Za dekoraciju
100 g crne čokolade (70%), otopljene
30 g pistaća, iseckanih
sveže maline, po želji

Priprema
Za krem, mleku dodati gustin, šećer, vanilu i ekstrakt kokosa, pa staviti na srednje jaku vatru i početi sa mešanjem, čim počne da se zagreva. Kada počne da vri, kuvati uz konstantno mešanje, 2-3 minuta, dok ne počne da podseća na puding. Skloniti sa vatre, dodati so i ostaviti da se hladi minut. Muteći mikserom na najmanjoj brzini, dodavati komadiće vegan maslaca i vegan bele čokolade, dok se sve ne poveže. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 200°C i kalup (18x18) obložiti pek papirom. Čokoladu otopiti i ostaviti da se blago prohladi. Izmešati jogurt, vodu, ulje i vanilu, pa dodati šećer, a zatim i brašno, kakao prah, prašak za pecivo i so. Kratko promešati, pa dodati otopljenu čokoladu. Povezati bez previše mešanja. Sipati masu u kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 10-12 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pečeno, pa ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi u plehu.
Kada je sve spremno, mikserom umutiti krem od bele čokolade, ravnomerno ga naneti na brownies i staviti pleh u frižider na najmanje 4 sata. Pre samog serviranja, iseći na 9 jednakih delova, bogato preliti tamnom čokoladom, posuti pistaćima i dekorisati malinama, te servirati hladno. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.