Monday 16 September 2024

VEGAN BROWNIE TORTICA

Posna Vegan brownie tortica. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownies
180 g mekog brašna
200 g kristal šećera
20 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
mali prstohvat soli
150 ml vode
100 g sosa od jabuka
60 ml ulja
1 kašičica jabukovog sirćeta
2 kašičice vanile
Za krem
150 g vegan maslaca, omekšalog
150 g žutog šećera
100 g ovsenih pahuljica, vrlo fino mlevenih
75 ml mleka od lešnika
2 kašičice vanile
50 g sitnih čokoladnih komadića
Za dekoraciju
100 g crne čokolade (75%)
2 kašičice ulja

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti mali kalup (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati suve sastojke, pa dodati tečne, bez posebnog redosleda, te mešati dok se sve ne sjedini. Sipati masu u pripremljeni kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 25-30 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ostaviti da se hladi u kalupu nekoliko minuta, a zatim prebaciti na rešetku i ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Za pripremu krema, žuti šećer usitniti u blenderu do teksture prah šećera, pa ga penasto umutiti sa omekšalim maslacem. Masa bi trebalo da bude fino penasta, poput šlaga. Dodati mlevene ovsene pahuljice, mleko od lešnika i vanilu i mutiti dok fil ne postane gladak. Na kraju, dodati čokoladne komadiće i nežno ih umešati.
Staviti ohlađenu koricu na tacnu za serviranje, zatvoriti ram za kolače oko nje, pa naneti ceo fil i poravnati. Staviti u frižider na najmanje 8 sati. Neposredno pre serviranja, otopiti crnu čokoladu i ulje, iseći tortu na parčiće, glazirati svako parče posebno i servirati. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.