Wednesday 18 September 2024

VEGAN BISCOFF ČOKOLADNA TORTA

Vegan Biscoff čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
40 g gorkog kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
200 g kristal šećera
100 g žutog šećera
420 ml vrele vode
80 ml ulja
2 kašičice vanile
1 kašika jabukovog sirćeta
Za fil od Biscoff keksića
200 g vegan krem sira
100 g vegan kisele pavlake ili gustog vegan Skyr jogurta
250 g Biscoff (Lotus) keksića, fino mlevenog
75 g šećera u prahu, prosejanog
100 g ekstra crne čokolade (85% kakao mase), grubo rendane

Priprema
Početi od korica. Zagrejati rernu na 180°C. Prosejati brašno u veliku posudu, zatim prosejati kakao prah, sodu bikarbonu i so. Dodati šećere i dobro promešati žicom. Obložiti pravougaoni kalup za kolače ili običnu đuvečaru (20x30 cm) papirom za pečenje, po dnu i stranicama, te ostaviti sa strane. Napraviti udubljenje u sredini suvih sastojaka; sipati vodu, ulje, vanilu i sirće i mešati žicom dok se sve ne sjedini.
Sipati smesu u pripremljeni kalup i peći odmah u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 18-20 minuta, ili dok ne izađe čista. Vrlo je važno ne prepeći kolač, pa bi bilo dobro proveriti ranije. Ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu.
Za pravljenje Biscoff fila, staviti vegan krem sir i vegan pavlaku u veliku posudu, prosejati šećer u prahu i sjediniti ih varjačom ili špatulom. Važno je mešati nežno da se sastojci ne bi odvojili. Dodati mleveni Biscoff keks i rendanu čokoladu i mešati dok se ne sjedini. Fil će biti prilično mekan, ali bi trebalo da je maziv. Ako se čini da je previše mekan, što će zavisiti od korišćene vegan pavlake, dodati još malo mlevenih Biscoff keksića.
Kada je sve spremno, izravnati koricu, ako je potrebno, te je iseći po širini i dužini, kako bi se dobile četiri tanke pravougaone korice. Odvojiti kašiku ili dve fila za dekoraciju, a ostatak podeliti na tri jednaka dela.
Staviti prvu koricu na tacnu za posluženje, staviti ram za tortu oko nje, obložiti trakom acetatne folije, pa naneti trećinu fila. Nastaviti sa slaganjem dok se sve ne potroši, pa torticu premazati odvojenim filom. Staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Kada je spremna za serviranje, ukloniti ram i acetatnu foliju, dodatno ukrasiti po želji, te seći tankim nožem umočenim u vrelu vodu. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.