Wednesday 18 September 2024

VEGAN BAKLAVA CIMET ROLNICE SA JABUKAMA

 Vegan baklava cimet rolnice sa jabukama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
350 g hlebnog brašna
185 ml tople vode
45 ml ulja
20 g žutog šećera
10 g soli
7 g instant suvog kvasca
1/2 kašičice vanile
Za fil
250 g jabuka, oljuštenih i očišćenih
100 g žutog šećera
2 kašičice gustina
50 g pečenih oraha, mlevenih
50 g pečenih pistaća, mlevenih
1/2 kašičice vanile
1/2 kašičice narendane kore pomorandže
1 kašičica cimeta
30 g vegan maslaca

Priprema
Najpre zamesiti testo. Uzeti veliku posudu, prosejati brašno, dodati kvasac, šećer i so i dobro izmešati. Napraviti udubljenje u sredini, sipati toplu vodu, ulje i vanilu i mešati varjačom dok se ne dobije veoma mekano testo.
Izvaditi testo na pobrašnjenu površinu i mesiti rukom oko 5 minuta, dok ne postane glatko. Staviti umešeno testo u veliku posudu, prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat do sat i po vremena, ili dok se ne udvostruči.
Dok testo odmara, pripremiti fil. Iseći jabuke na tanke kriške i staviti ih u veći tiganj zajedno sa šećerom. Staviti na srednje jaku vatru i dinstati, uz često mešanje, dok sva tečnost ne ispari. Kada počne mirisati kao pita od jabuka, spremno je.
Skinuti sa vatre i ostaviti da se blago ohladi. Samleti orahe i pistaće, dodati gustin i cimet i ponovo izmešati. Dodati blago ohlađene jabuke u blender zajedno sa vanilom, narendanom korom pomorandže i vegan maslacem i blendirati dok se ne dobije gusta, maziva pasta. Ostaviti sa strane da se prohladi.
Izvaditi naraslo testo iz posude, blago ga premesiti, a zatim razviti u dugačak pravougaonik. Potruditi se da jedna od ivica bude što tanje razvučena kako bi se rolnice lepo zatvorile. Naneti fil preko celog testa, ostavljajući samo tanju ivicu slobodnu. Uviti testo prema toj ivici i prstima dobro zatvoriti šav.
Uključiti rernu da se greje na 200˚C. Iseći rolat na devet jednakih delova i rasporediti ih u malu pravougaonu tepsiju (18x18 cm), obloženu papirom za pečenje. Pokriti čistom krpom i ostaviti da odmaraju i rastu 20-30 minuta dok se rerna greje. Peći u unapred zagrejanoj rerni, na 200˚C, 12-15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužiti odmah. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 rolnica.