Wednesday 4 September 2024

VANILA ČOKOLADNE CIMET ROLNICE

Cimet rolnice sa dve vrste testa. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za vanil testo
1 M jaje, umućeno
1 ½ kašičica vanile
¾ kašičice suvog kvasca
2 kašike kristal šećera
300 g mekog brašna
60 ml toplog mleka
60 ml tople vode
2 kašike ulja
Za čokoladno testo
1 M jaje, umućeno
4 kašike gorkog kakao praha
¾ kašičica suvog kvasca
2 kašike kristal šećera
200 g mekog brašna
60 ml toplog mleka
60 ml tople vode
2 kašike ulja
Za fil
120 g maslaca, mekanog
100 g žutog šećera
1 kašika mlevenog cimeta

Priprema
Sjediniti mleko, vodu i ulje, pa ostaviti sa strane. U dve zasebne posude prosejati suve sastojke za obe vrste testa posebno. Dodati kvasac u obe posude i dobro izmešati. Napraviti udubljenja u sredini brašna, pa podeliti tečne sastojke. U posudu sa vanil testom dodati umućeno jaje, vanilu i šećer, pa mešati varjačom dok se ne formira mekano testo.
Mesiti još nekoliko minuta, samo da postane elastično. U posudu sa čokoladnim testom dodati umućeno jaje, kakao prah i šećer, pa mešati varjačom dok se ne formira mekano testo. Lagano premazati oba testa uljem, pokriti krpama i ostaviti da rastu na toplom mestu oko sat i po.
Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu površinu i lagano ga premesiti. Razviti svako testo posebno u pravougaonik debljine oko 5 mm. Polovinu maslaca ravnomerno naneti na vanil testo. Posuti polovinom mešavine šećera i cimeta. Staviti čokoladno testo preko vanil testa, ostaviti da stoji oko minut, zatim premazati preostalim maslacem i posuti preostalim cimetom i šećerom.
Uključiti rernu da se greje na 190°C. Uviti testo u vrlo čvrstu rolnu, počevši od duže strane, pa iseći na 14 jednakih delova. Poređati rolnice na veliki pleh ili u veliki kalup obložen papirom za pečenje i pokriti krpom. Ostaviti da rastu još 30 minuta, zatim peći u dobro zagrejanoj rerni, na 190˚C, 12-15 minuta. Ne dozvoliti da se prepeku. Od ove količine sastojaka, dobija se 14 velikih rolnica.