Friday 6 September 2024

TROSTRUKO ČOKOLADNA TORTA

Trostruko čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
150 g mekog brašna
25 g gorkog kakao praha
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
150 g maslaca
100 g crne čokolade, iseckane
2 M jajeta
100 g žutog šećera
100 g kristal šećera
4 kašike kisele pavlake
4 kašike skuvane kafe
2 kašike ulja
Za fil
100 g crne čokolade
100 g mlečne čokolade
200 ml slatke pavlake
120 g maslaca

Trostruko čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Početi od pripreme fila. Obe vrste čokolade i maslac otopiti sa slatkom pavlakom, pa ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi i zgusne, a zatim staviti u frižider.
Uključiti rernu da se greje na 150°C. Prosejati brašno sa kakaom, sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Maslac i čokoladu otopiti, pa skinuti sa vatre i dodati obe vrste šećera. Dobro promešati, pa dodati jaja, jedno po jedno, snažno mešajući nakon svakog. Dodati kiselu pavlaku, ulje i kafu, te dobro izmešati. Na kraju, dodati suve sastojke i sjediniti uz što manje mešanja. Tri mala okrugla kalupa (10 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 150˚C, 25-30 minuta. Proveriti čačkalicom rano, da bi korice ostale sočne. Ostaviti da se ohlade.
Kada su korice hladne, poravnati ih, a ohlađeni fil dobro umutiti, da postane poput šlaga. Odvojiti jedan deo fila za dekoraciju, a ostatak podeliti na dva dela. Staviti prvu koricu na tacnu za torte, naneti fil, staviti drugu koricu i ponoviti dok se sve ne potroši. Dekorisati tortu odvojenim kremom pa staviti sve u frižider na najmanje 6 sati, najbolje preko noći. Od ove količine sastojaka, dobija se 6-8 porcija.