Wednesday 11 September 2024

TROSTRUKO ČOKOLADNA TORTA SA JAGODAMA

Trostruko čokoladna vertikalna torta sa jagodama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
125 g mekog brašna
1 ½ kašičica praška za pecivo
100 g kristal šećera
1/4 kašičice soli
10 g gorkog kakao praha
50 g ekstra crne čokolade, sitno rendane
50 g marmelade od jagode, sobne temperature
30 ml ulja
1 ½ kašičica vanile
250 ml mleka
Za krem od bele čokolade
250 ml mleka
40 g gustina
20 g mekog brašna
100 g kristal šećera
1 ½ kašičica vanile
50 g bele čokolade, iseckane
75 g maslaca, sobne temperature
1/4 kašičice soli
prstohvat kurkume, po želji
Za sos od jagoda
250 g jagoda
50 g kristal šećera
20 ml soka limuna
Za preliv od čokolade
100 ml slatke pavlake
75 g crne čokolade
50 g mlečne čokolade
30 g maslaca, sobne temperature
20 g meda
mali prstohvat soli

Priprema
Najpre napraviti sos od jagoda. Voće pomešati sa šećerom i sokom limuna, pa blago ispasirati. Staviti da provri na srednje jakoj vatir, pa pustiti da lagano vri oko 15 minuta, stalno mešajući i pasirajući. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Za krem od bele čokolade, izmešati mleko sa gustinom, brašnom, šećerom i vanilom. Staviti na srednje jaku vatru i čim počne da vri, početi sa mešanjem, da ne bi zagorelo i kuvati 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, dodati so i parčiće maslaca i bele čokolade, mešajući stalno, dok se ne sjedine. Po želji dodati kurkumu za boju. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Dobro sjediniti sve tečne sastojke, najbolje mikserom, pa dodati sve suve i mešati dok se ne sjedine. Veliki pleh (30x35 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 7-8 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Koricu ostaviti da se blago prohladi na plehu, pa preneti na rešetku za hlađenje, zajedno sa pek papirom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Krem dobro umutiti mikserom da postane maziv i dobro izmešati sos od jagoda, radi lakšeg nanošenja. Poraviti ivice korice, pa je vertikalno iseći na tri jednake trake. Seći samo do papira za pečenje.
Pažljivo i ravnomerno rasporediti krem od bele čokolade preko korice, pa naneti i sos od jagode. Nije obavezno biti precizan sa njime, dovoljno je neobavezno naneti.
Vrlo pažljivo uviti prvu traku korice u maleni rolat, pa je staviti na početak sledeće trake, pa uviti drugu traku na isti način. Staviti taj rolat na početak treće trake i vrlo pažljivo uviti. Preporučujem uvijanje cele torte u traku acetata ili veoma čvrstu foliju. Staviti urolanu tortu na tacnu za serviranje kreirajući vertikalne slojeve i ostaviti u frižideru najmanje sat vremena, do dva.
Otopiti čokolade sa slatkom pavlakom, dodati maslac i so i ostaviti da se masa ohladi i zgusne, oko sat vremena. Premazati čitavu tortu čokoladnim kremom, pa je vratiti u frižider na najmanje 8 sati. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.