Sunday 1 September 2024

TORTA OD VIŠANJA, KAFE I ČOKOLADE

Bogata čokoladna torta sa višnjama i kafom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
50 g gorkog kakao praha
2 kašike gustina
1.5 kašičice praška za pecivo
1.5 kašičice sode bikarbone
150 g kristal šećera
2 M jajeta
200 ml tople kafe
200 ml mleka
100 ml ulja
1 kašičica vanile
Za fil od čokolade i višnje
200 g maslaca, mekanog
100 g Mascarpone sira
100 g prah šećera
50 g instant pudinga od čokolade
2 kašike gorkog kakao praha
1 kašika likera od višanja
100 g kandiranih crvenih višanja

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Za korice, prosejati brašno, gustin, kakao prah, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dodati šećer i dobro izmešati. U drugoj činiji, kremasto umutiti jaja, te im dodati mleko, kafu, ulje i vanilu.
Tome dodati praškaste sastojke i mešati dok se masa ne sjedini. Kalup (23 cm) blago podmazati ili obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 35-40 minuta. Koricu hladiti u plehu nekih 10 minuta, a onda izvaditi i ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Za fil od čokolade, umutiti omekšali maslac i Mascarpone u glatku masu. Dodati kakao i instant puding i dobro sjediniti, pa onda dodati prah šećer u nekoliko navrata. Na kraju, dodati liker i dobro izmešati.
Ohlađenu koricu poravnati pa preseći na dva dela. Staviti prvu koricu na tacnu za posluženje, premazati filom, poređati kandirane višnje i blago ih utisniti u fil, zatim staviti drugu koricu i ostaviti tortu u frižideru najmanje 4 sata. Dekorisati po želji i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.