Wednesday 4 September 2024

TORTA OD TRI VRSTE ČOKOLADE

Bogata torta od tri vrste čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za koricu sa crnom čokoladom
60 g maslaca
15 g gorkog kakaa u prahu
50 g žutog šećera
1 S jaje
1/2 kašičice vanile
30 g mekog brašna
1/8 kašičice praška za pecivo
Za fil sa crnom čokoladom
100 g ekstra crne čokolade
100 ml slatke pavlake
Za koricu sa mlečnom čokoladom
60 g maslaca
50 g mlečne čokolade
2 kašičice gorkog kakaa u prahu
50 g kristal šećera
1 S jaje
1/2 kašičice vanile
45 g mekog brašna
⅛ kašičice praška za pecivo
Za fil sa belom i mlečnom čokoladom
200 g bele čokolade
50 g mlečne čokolade
100 ml slatke pavlake
Za sloj sa vanilom
2 S belanca
1/8 kašičice krem tartara
2 kašike kristal šećera
1/2 kašičice vanile u prahu
2 kašike mekog brašna
1/8 kašičice praška za pecivo
Za Ganache
200 g čokolade za kuvanje
200 ml slatke pavlake

Bogata torta od tri vrste čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 170°C i početi od korice od crne čokolade. Otopiti maslac pa mu dodati kakao i mešati da se sjedini. Skinuti sa vatre i dodati šećer, a zatim dodati jaje i vanilu, dobro mešajući dok masa ne postane glatka i sjajna. Na kraju, dodati brašno i prašak za pecivo i lagano mešati. Mali kalup (12 cm) podmazati ili obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 170˚C, 10-12 minuta. Proveriti čačkalicom. Ostaviti da se ohladi i početi sa pripremom sledeće korice.
Za koricu sa mlečnom čokoladom, otopiti maslac i dodati mu mlečnu čokoladu. Kada se istopi, dodati kakao i sjediniti. Skinuti sa vatre i dodati šećer, a zatim jaje i vanilu i dobro izmešati. Na kraju umešati brašno i prašak za pecivo. Pripremiti mali kalup (12 cm), sipati masu i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 170˚C, 10-12 minuta. Proveriti čačkalicom, kao i pre, pa ostaviti da se hladi.
Za sloj sa vanilom, staviti belanca u veliku posudu, dodati krem tartar (ili istu količinu limunovog soka), pa mutiti na najvećoj brzini dok se ne počne formirati šam. Muteći i dalje, postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera, dobro mešajući posle svakog dodavanja. Dodati vanilu u prahu i umutiti u čvrst, sjajan šam. Na kraju, dodati brašno i prašak za pecivo i sjediniti. Mali kalup pripremiti na isti način, sipati i poravnati masu i peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 170˚C, oko 10-12 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu. Sve tri korice se mogu peći istovremeno, naravno. Kada se korice ispeku i ohlade, početi sa pripremom filova.
Bogata torta od tri vrste čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Za fil sa belom i mlečnom čokoladom, otopiti obe čokolade sa slatkom pavlakom, pa ostaviti da se ohladi do guste, mazive teksture. Za fil sa crnom čokoladom, ponovo otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da stoji svega 30 minuta da se ohladi i zgusne.
Kada je sve spremno, preći na sastavljanje torte. Poravnati korice ako je potrebno, pa staviti koricu od crne čokolade na tacnu za torte. Obložiti acetatnom folijim ili parčetom pek papira, pa zatvoriti visoki obruč oko nje. Pažljivo i ravnomerno naneti Ganache od crne čokolade, pa staviti koricu od mlečne čokolade preko njega. Naneti fil sa belom i mlečnom čokoladom, pa staviti koricu od belanaca na vrh. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižideru najmanje 8 sati.
Kada se torta ohladi i učvrsti, pripremiti Ganache za dekoraciju. Otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se hladi i zgusne pre dekoracije, vodeći računa da će se još brže stegnuti u dodiru sa hladnom tortom, pa ne čekati previše za dekoraciju. Izvaditi tortu iz frižidera, pažljivo ukloniti obruč i acetatnu foliju, zatim brzo dekorisati i vratiti je u frižider na još 2 sata. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.