Wednesday 11 September 2024

TORTA OD LIMUNA I JAGODA

Torta od limuna i jagoda. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
320 g mekog brašna
15 g gustina
10 g fino mlevenih pistaća
1 1/2 kašičica sode bikarbone
200 g kristal šećera
350 ml mleka
100 ml ulja
15 ml svežeg soka od limuna
2 kašičice vanile
1 kašičica sveže rendane kore limuna
Za fil od jagoda
200 g svežih jagoda
50 g kristal šećera
40 g gustina
50 ml hladne vode
1/2 kašičice vanile
60 g maslaca, omekšalog i isečenog na kockice
Za fil od vanile
25 g gustina
25 g mekog brašna
150 g kristal šećera
250 ml punomasnog mleka
1 1/2 kašičica vanile
60 g maslaca, omekšalog i isečenog na kockice
Za dekoraciju
150 ml slatke pavlake
1 kašičica vanile
50 g ruby čokolade
25 ml slatke pavlake

Torta od limuna i jagoda. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Sjediniti mleko, ulje, sok od limuna, vanilu i koricu limuna. Sipati tečne sastojke preko svih suvih i mešati žicom dok se ne sjedine. Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, ravnomerno podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta, u zavisnosti od rerne. Proveriti čačkalicom, pa izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Jagode ispasirati i izmešati sa šećerom, gustinom i hladnom vodom. Staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri, pa kuvati uz stalno mešanje, dok se ne zgusne, 2-3 minuta. Skinuti sa vatre, dodati vanilu i dobro umutiti, pa postepeno dodavati omekšali maslac, kockicu po kockicu, neprestano mešajući, dok se sve ne sjedini. Pokriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se hladi.
Za fil od vanile, mleko izmešati sa gustinom, brašnom i šećerom. Pustiti da provri na srednje jakoj vatri, pa kuvati 2-3 minuta uz stalno mešanje, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, dodati vanilu i dobro umutiti. Dodavati omekšali maslac, komadić po komadić, neprestano mešajući, dok se ne sjedini. Pokriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se hladi.
Kada je sve ohlađeno i spremno, sastaviti tortu. Najpre umutiti fil od vanile do kremaste teksture, a zatim učiniti isto sa filom od jagoda, pa oba podeliti na tri jednaka dela. Poravnati korice ako je potrebno i staviti prvu na tacnu za torte. Zatvoriti ram za kolače, obložiti ga acetatnom trakom i naneti trećinu fila od jagoda, a zatim vrlo pažljivo i trećinu fila od vanile. Staviti drugu koricu i ponavljati postupak dok se sve ne potroši. Pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Za dekoraciju, umutiti čvrsti šlag od većeg dela slatke pavlake, a manji otopiti sa ruby čokoladom. Dekorisati tortu i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 16-20 porcija.