Friday 6 September 2024

TORTA OD JAGODA I VANILE

Torta od jagoda i vanile. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice od jagoda
180 g mekog brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 g kristal šećera
2 M belanceta
180 ml mleka
60 ml ulja
2 kašičice ekstrakta jagode
1 kap crvene gel boje za kolače
Za fil od jagoda
120 ml mleka
3 kašike mekog brašna
1 cela šipka vanile
100 g prah šećera
150 g maslaca, mekanog
1 kašika liofilizovanih jagoda, usitnjenih
1/4 kašičice crvene gel boje za kolače
Za krem od vanile
200 ml mleka
5 kašika mekog brašna
1 kašičica vanile
100 g prah šećera
200 g maslaca, mekanog
Za ganache od bele čokolade
100 g bele čokolade
4 kašike slatke pavlake
crvena gel boje za kolače

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno sa praškom za pecivo dva puta, dodati šećer i dobro izmešati. Dodati tečne sastojke u suve, kao i neumućena belanca i ručno sve dobro sjediniti. Dva mala kalupa (10 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 20-25 minuta. Proveriti čačkalicom i ostaviti da se potpuno ohlade.
Za fil, izmešati mleko sa brašnom, šećerom i semenkama vanile, pa kuvati, uz stalno mešanje, na srednje jakoj vatri, dok ne počne ličiti na puding. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Kada se krem ohladi, penasto umutiti maslac, pa mu dodavati kuvani krem, kašiku po kašiku, uz stalno mućenje. Podeliti na tri jednaka dela i umešati usitnjene liofilizovane jagode u jedan od njih, kao i boju za kolače. Dobro izmešati i ostaviti sa strane.
Za krem od vanile, ponovo izmešati mleko sa brašnom, šećerom i vanilom, pa kuvati uz stalno mešanje, na srednje jakoj vatri, dok ne počne ličiti na puding, oko 5 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Kada se ohladi, penasto umutiti maslac, pa mu dodavati kuvani krem, kašiku po kašiku, uz stalno mućenje.
Poravnati korice pa ih iseći na dva dela. Staviti prvu koricu na tacnu za tortu, pa naneti trećinu fila. Staviti drugu koricu i nastaviti sa slaganjem dok se sve ne potroši. Tri tanka štapića (stubića) ubaciti u tortu u obliku trougla, da bi stajala čvrsto. Staviti tortu na oko 10 minuta u zamrzivač da se stegne, a zatim kremom od vanile premazati celu tortu. Ostaviti tortu u frižideru najmanje nekoliko sati.
Dok se torta hladi, pripremiti Ganache. Otopiti belu čokoladu sa slatkom pavlakom, dodati joj boju za kolače i dobro izmešati. Ostaviti da se malo prohladi kako se krem ne bi otopio na torti. Kada je Ganache spreman, izvaditi tortu iz frižidera, preliti je ravnomerno i vratiti u frižider na najmanje 8 sati. Od ove količine sastojaka, dobija se 4-6 porcija.