Wednesday 4 September 2024

TORTA OD BELE ČOKOLADE I NARANDŽE

Bogata torta od bele čokolade i narandže. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
150 g mekog brašna
30 g gustina
2 kašičice praška za pecivo
120 g maslaca, mekanog
200 g kristal šećera
1 kašičica vanile
120 ml mleka
2 L jaja, odvojena
100 g bele čokolade, rendane
Za fil
250 g maslaca, mekanog
200 g prah šećera
50 g instant pudinga od vanile
100 ml mleka
200 g bele čokolade
120 ml slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta narandže

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Razdvojiti žumanca i belanca, staviti ih u odvojene posude i ostaviti na sobnoj temperaturi 30 minuta. Prosejati brašno, gustin i prašak za pecivo.
Penasto umutiti maslac, dodati mu polovinu šećera i nastaviti mućenje još 2-3 minuta. Dodati vanilu i jedno po jedno žumance, dobro muteći. Smanjiti brzinu i postepeno dodavati suve sastojke i mleko u nekoliko dodataka. Mešati dok se ne sjedini.
U drugoj posudi umutiti belanca u mekani šam, pa postepeno dodavati preostali šećer, muteći najvećom brzinom, dok šam ne postane sjajan i čvrst. Dodati rendanu belu čokoladu u masu od žumanaca, pa nežno umešati belanca, pazeći da se ne izgubi volumen.
Kalup (15 x 30 cm) podmazati ili obložiti papirom za pečenje, sipati masu i poravnati. Odmah staviti u dobro zagrejanu rernu na 180˚C i peći 25-30 minuta. Proveriti čačkalicom da se ne prepeče. Ostaviti da se hladi u plehu oko 10 minuta, zatim izvaditi i staviti na rešetku da se potpuno ohladi.
Za krem, otopiti belu čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim staviti u frižider na oko sat vremena. Kada se krem ohladi, penasto umutiti maslac, dodati mu instant puding i sjediniti.
Prosejati polovinu prah šećera, umutiti, pa dodati polovinu mleka i drugu polovinu prah šećera. Na kraju, dodati ekstrakt narandže i preostalo mleko i mutiti dok se ne sjedini. Kada postane poput šlaga, dodati krem od bele čokolade i fino povezati u sjajan i kremasti fil.
Izravnati koricu ako je potrebno, zatim preseći na pola, da se dobiju dve tanje korice. Staviti jednu na tacnu za posluženje, pažljivo i ravnomerno naneti trećinu fila, staviti drugu koricu i lagano pritisniti dlanom. Naneti preostali fil na celu tortu u ravnomernom sloju, pa staviti u frižider na 30 minuta. Tortu ukrasiti po želji i vratiti u frižider preko noći. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.