Wednesday 4 September 2024

TIRAMISU MAFINI SA KREMOM

Tiramisu mafini sa kremom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mafine
6 kašika mekog brašna
3 kašike gustina
1/2 kašičice praška za pecivo
3 M jajeta
100 g kristal šećera
2 kašike ulja
2 kašike običnog jogurta
1 kašičica vanile
Za kafeni preliv
5 kašika vrele vode
1 kašika instant espresso praha
1 kašika tamnog ruma
Za fil
100 g Mascarpone sira
100 g maslaca, mekanog
150 g prah šećera
100 ml slatke pavlake

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Prosejati Za pripremu mafina, prosejati brašno sa gustinom i praškom za pecivo, pa ostaviti sa strane. Odvojiti žumanca od belanaca i staviti ih u različiti velike činije. Belanca umutiti električnim mikserom na najvećoj brzini dok ne postanu penasta, dodati polovinu šećera i nastaviti mućenje do čvrstog šama.
Preostali šećer dodati u žumanca, pa umutiti kremasto. Dodati ulje, jogurt i vanilu, pa dobro sjediniti. Prosejati suve sastojke i dobro sjediniti mikserom. Na kraju, dodati umućena belanca i pažljivo ih umešati, da masa ne izgubi volumen. Kalup za mafine obložiti korpicama, podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 10-12 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade.
Dok se mafini hlade, pripremiti kafeni preliv. Espresso granule preliti vrelom vodom, promešati i dodati rum. Ostaviti preliv da se potpuno ohladi pre nego što se nanese na mafine.
Za fil, penasto umutiti maslac i Mascarpone, dodati prah šećer i dobro sjediniti. Ohlađenu slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa je pažljivo dodati. Svaki mafin obilno premazti kafenim prelivom, pa ukrasiti filom. Pre služenja, može se posuti prstohvatom kakaa. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 mafina.