Wednesday 18 September 2024

STARINSKA VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA ORASIMA

Starinska vegan čokoladna torta sa orasima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za orah korice
220 g oštrog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
90 g mlevenih pečenih oraha
120 g kristal šećera
1 mali prstohvat soli
400 ml vruće vode
45 ml ulja
2 kašičice instant kafe
120 g džema
1 prepuna kašičica vanile
Za čokoladni krem
250 g vegan maslaca, mekanog
2 kašičice vanile
150 g prah šećera
20 g gorkog kakao praha
150 g crne čokolade (80%)

Starinska vegan čokoladna torta sa orasima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Sve suve sastojke dobro izmešati žicom. U drugoj činiji dobro izmešati džem i ulje, posebno ako je džem bio jako hladan, pa tome dodati vodu, kafu i vanilu. Preliti preko brašna, pa mešati da se sve sjedini. Podeliti masu na četiri jednaka dela i odmah peći, u fino zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-18 minuta, dok čačkalica zabodena u samu sredinu torte ne izađe čista. Ostaviti korice da se ohlade u kalupima.
Kada su korice gotovo spremne, napraviti čokoladni krem. Čokoladu otopiti , pa skloniti sa strane da se prohladi. Penasto umutiti maslac sa vanilom, te mu dodati prah šećer i sjediniti. Na kraju dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu i umutiti sve zajedno. Ukoliko je čokolada bila nešto toplija, krem će biti mekan, pa na 10-15 minuta u frižider.
Kada je sve spremno, nežno izvaditi korice iz kalupa i poravnati ukoliko je neophodno. Odvojiti trećinu fila u drugu posudu, za dekoraciju, a ostatak podeliti na tri jednaka dela. Prvu koricu staviti na plato za posluženje, pa naneti trećinu fila. Poravnati, pa nastaviti sa slaganjem dok se sve ne potroši od materijala. Na samom kraju premazati čitavu tortu ostatkom krema, dekorisati po želji i ostaviti da se hladi najmanje sati. Služiti uz jaku domaću kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.