Wednesday 11 September 2024

STARINSKA TORTA OD ORAHA

Starinska torta od oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
350 g mekog brašna
50 g gustina
200 g kristal šećera
¾ kašičice soli
15 g praška za pecivo
425 ml mlake vode
100 ml ulja
2 kašičice vanile
Za fil od oraha
400 g pečenih oraha, mlevenih
200 g kristal šećera
200 ml punomasnog mleka
250 g maslaca, iseckanog
2 kašičice vanile

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Suvim sastojcima dodati sve tečne, pa sjediniti bez previše mešanja. Osam malih kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 8-10 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ih ostaviti da se hlade u kalupima oko 10 minuta, a zatim ih ohladiti u potpunosti.
Kada se korice skoro ohlade, dobro izmešati orahe i šećer. Maslac otopiti u mleku, pustiti da samo dođe do tačne vrenja, pa preliti orahe. Lagano mešati dok se sve ne sjedini, pa ostaviti da se ohladi. Fil će izgledati tečno dok je vruć, ali će se zgusnuti.
Kada fil bude mlak, početi sa sastavljanjem torte. Poravnati korice ako je potrebno i staviti prvu na tacnu za tortu. Postaviti prsten za kolače oko nje, dodati visoku traku acetata i dobro zatvoriti sve. Podeliti fil na sedam delova po težini. Slagati tortu na klasičan način, kora pa fil, dok se sve ne iskoristi. Ostaviti tortu na sobnoj temperaturi još dva sata, da korice upiju deo fila, a zatim je staviti u frižider na najmanje 8 sati. Servirati u tankim kriškama uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.