Tuesday 10 September 2024

STARINSKA ČOKOLADNA PITA

 Starinska čokoladna pita. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za koru
100 g prah šećera
100 g mekog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
75 g hladnog maslaca
1 kašika Vodke, ledenae
1 kašičica vanile
Za čokoladni fil
100 g čokolade za kuvanje (50%)
85 g maslaca
75 g kristal šećera
1 M jaje
40 g mekog brašna
10 g gorkog kakao praha
50 g suvog grožđa
50 g pečenih oraha, iseckanih
1 kašika ruma
1 kašičica vanile

Priprema
Za pripremu kore, maslac naseckati na kockice pa staviti u zamrzivač na 10-15 minuta. Dok se maslac hladi, izmešati suve sastojke. Dodati kockice maslaca, pa ih prstima mrviti sa brašnom dok testo ne postane mrvičasto. Dodati vanilu i Vodku, po kašičicu, dok se ne sjedini. Kada se formira testo, podeliti ga na dva dela, uviti plastičnom folijom i staviti u frižider na oko 15 minuta.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i pripremiti fil. Otopiti maslac i čokoladu, pa im dodati šećer, rum, vanilu, orahe i suvo grožđe. Dobro izmešati i pustiti da se prohladi, pa dodati jaje i povezati. Na samom kraju, prosejati brašno i kakao prah i sjediniti nežno.
Oba dela ohlađenog testa pažljivo razviti na pobrašnjenoj površini u kvadrat dimezija 15x15 cm. Kalup istih dimenzija obložiti papirom za pečenje, pa pažljivo preneti jedan deo testa. Preliti filom i poravnati ga lepo, pa poklopiti drugim telom testa. Peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta.
Ostaviti pečenu pitu da se prohladi, zatim je pažljivo izvaditi iz pleha i potpuno ohladiti na rešetki, kako bi obe kore ostale hrskave. Neposredno pre služenja, posuti prah šećerom i služiti uz kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.