Wednesday 4 September 2024

ŠTANGLICE OD ČOKOLADE I KOKOSA

Čokolada kokos štanglice bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
500 ml kokosovog mleka
200 ml slatke pavlake
100 g gustina
1 kašika mekog brašna
100 g kristal šećera
50 g kokosovog brašna
150 g maslaca iseckanog
300 g mlečne čokolade
5-6 kašika kokosovog brašna, za posipanje

Štanglice od čokolade i kokosa, bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Malu količinu kokosovog mleka dobro umutiti sa prosejanim gustinom, brašnom, šećerom i kokosovim brašnom. Ostatak kokosovog mleka pomešati sa slatkom pavlakom i pustiti da provri na srednje jakoj vatri. Dodati mešavinu gustina i kuvati uz neprekidno mešanje 2-3 minuta, dok se masa značajno ne zgusne. Skinuti sa vatre i odmah dodati iseckani maslac. Mešati dok se maslac potpuno ne otopi.
Četvrtasti kalup (15x30 cm), obložiti plastičnom folijom ili papirom za pečenje, posuti polovinom kokosovog brašna, sipati skuvanu masu izravnati, pa posuti preostalim kokosom. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim staviti u frižider preko noći. Kada se masa ohladi, oštrim nožem je naseći na željeni broj štanglica. Staviti ih u zamrzivač na najmanje 2 sata, da potpuno očvrsnu.
Otopiti mlečnu čokoladu, pa umakati ili glazirati zamrznute štanglice i stavljati ih na silikonsku podlogu da se stegnu. Glaziranje raditi brzo i u više navrata, držeći neglazirane štanglice u zamrzivaču. Držati u frižideru do posluženja. Od ove količine sastojaka, dobija se 30 malih štanglica.