Monday 2 September 2024

SNICKERS TORTA BEZ PEČENJA

Snickers torta bez pečenja, sa kikirikijem, karamelom i čokoladom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu
100 ml slatke pavlake
50 g mlečne čokolade
200 g mlevenog kakao keksa
4 kašike mleka
Za krem od kikirikija
120 g maslaca, mekanog
150 g pečenih neslanog kikirikija
50 g pečenih slanog kikirikija
50 g prah šećera
2 kašike mleka
Za karamel fil
400 ml mleka
40 g gustina
2 kašike mekog brašna
3 kašike šećera
120 g maslaca, mekanog
100 g mlečnih karamela
Za Ganache krem
150 g čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake

Priprema
Najpre pripremiti karamel fil. Uzeti oko 100 ml hladnog mleka i umutiti sa gustinom, brašnom i šećerom. Zagrejati preostalo mleko do ključanja na srednje jakoj vatri. Kada mleko počne da vri, skinuti s vatre i umešati razmućeni gustin, vratiti na šporet i kuvati još par minuta, ili dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i odmah dodati karamele, neprekidno mešajući dok se ne otope. Ostaviti fil da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Za podlogu, otopiti mlečnu čokoladu i ostaviti da se prohladi. Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, pa joj dodati polovinu keksa i dobro izmešati. Dodati otopljenu čokoladu i preostali keks i sjediniti nežno. Na kraju, dodati mleko i povezati masu. Lagano nauljiti dno i strane odvojivog kalupa za tortu (23 cm), utisnuti podlogu, izravnati koliko je moguće i ostaviti sa strane.
Za sloj od kikirikija, grubo samleti kikiriki i penasto umutiti maslac sa prah šećerom, pa ih povezati. Premazati preko podloge u kalupu, poravnati i staviti sve u u frižider na 30 minuta.
U međuvremenu, nastaviti sa karamel filom. Penasto umutiti omekšali maslac, te mu dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila, uz stalno mućenje mikserom. Kada se fil dobro sjedini, naneti ga preko sloja od kikirikija i vratiti celu tortu u frižider.
Na kraju, za Ganache, naseckati čokoladu i zagrejati slatku pavlaku skoro do ključanja. Preliti pavlaku preko čokolade i mešati dok se sve ne otopi, te ostaviti na sobnoj temperaturi oko 10 minuta. Izvaditi tortu iz frižidera, preliti Ganache preko karamel fila i staviti celu tortu nazad u frižider na najmanje 4 sata. Od ove količine sastojaka, dobija se 12-16 porcija.