Monday 16 September 2024

SLATKI VEGAN HLEB SA BELIM ČAJEM I JAGODAMA

Slatki vegan hleb sa belim čajem i jagodama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.
Potrebno je
Za slatko testo sa belim čajem
210 ml vode
1 kašičica belog čaja u rinfuzu
30 ml ulja
30 g kristal šećera
1/2 kašičice vanile
1 ½ kašičica soli
20 g svežeg kvasca
350 g mekog brašna
Za fil od jagoda
300 g svežih jagoda
100 g kristal šećera
1/2 mahune vanile

Priprema
Listiće belog čaja preliti vrelom vodom, poklopiti i ostaviti 3-5 minuta. Dobro procediti i ostaviti da se prohladi, pa mu dodati kvasac, vanilu, šećer i ulje. Dobro izmešati i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Kvasac sipati u brašno, dodati so i mešati, najpre varjačom, a onda rukom, dok testo ne postane glatko i elastično. Pokriti i ostaviti testo da stoji i raste oko sat vremena.
Dok testo odmara, pripremiti fil od jagoda. Jagode naseckati, izmešati sa šećerom i staviti na srednje jaku vatru. Kada počne puštati sok, dodati sve semenčice vanile u šerpicu, dodati i samu mahunu i pustiti da lagano vri, oko 15 minuta. Mešati često, jer se može desiti da se uhvati za dno. Kuvati dok se ne zgusne do teksture džema. Čak i ako je nešto gušći od običnog džema, biće u redu. Izvaditi mahunu vanile i ostaviti fil da se prohladi.
Kada testo bude spremno, prebaciti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na tri jednaka dela. Svaki deo razviti u veliki pravougaonik i naneti trećinu prohlađenog fila, pa uviti u čvrst rolat. Dobro zatvoriti spoj, pa napraviti običnu pletenicu od testa i po potrebi uviti krajeve ispod, te je staviti u kalup za vekne (10x25) obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti da naraste drugi put, oko 30 minuta. Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Kada je rerna spremna, odmah ubaciti veknu i peći na 200°C oko 20-25 minuta. Kada je pečena po Vašem ukusu, izvaditi iz rerne i obilno poprskati hladnom vodom, te ostaviti da se ohladi dovoljno da se može rukovati njome. Seći i služiti sa svežim jagodama i čajem. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 velikih porcija.