Wednesday 18 September 2024

SLATKI LISNATI VEGAN HLEB SA BADEMIMA

 Slatki lisnati vegan hleb sa bademima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
300 g oštrog brašna
150 ml gazirane vode, sobne temperature
50 ml ulja
25 g svežeg kvasca
30 g šećera
1 kašičica soli
1 kašičica vanile
1/2 kašičice ekstrakta badema, po želji
Za fil
60 g vegan maslaca, mekanog 30 g maslaca od badema
1 kašika gustina
2 kašičice hladnog bademovog mleka, ili po potrebi

 Slatki lisnati vegan hleb sa bademima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za pripremu hleba, prosejati brašno u veliku posudu, dodati so i izmešati. U drugoj posudi izmešati izmrvljeni kvasac, gaziranu vodu sobne temperature i šećer, pa ostaviti sa strane oko 10 minuta da se kvasac aktivira. Kada je kvasac spreman, dodati ga u prosejano brašno, zajedno sa uljem, vanilom i ekstraktom badema, ako se koristi.
Energicno mešati varjačom dok se testo ne formira. Izručiti ga na blago pobrašnjenu površinu i mesi minut ili dva, dok ne postane elastično i glatko. Vratiti u posudu, pokriti i ostaviti da odmori oko 45 minuta, ili dok se ne udvostruči.
Za pripremu fila, mekani vegan maslac ispasirati viljuškom, dodati maslac od badema i takođe kratko izmešati. Prosejati gustin i energično mešati dok se ne formira pasta. Dodati polovinu hladnog bademovog mleka i promešati. Ako je potrebno, dodati još jednu kašičicu mleka, kako bi se formirala glatka pasta. Ukoliko ostanu vidljivi komadići maslaca, to je potpuno u redu. Ostaviti sa strane.
Kada testo naraste, izručiti ga na pobrašnjenu površinu i bez dodatnog mešenja, razviti ga na dužinu od oko 45-50 centimetara i širinu od oko 30 centimetara. Ne forsirati testo da se razvija, ako se povlači i vraća, ostaviti ga da odmori. Podeliti testo na dve duge trake (15x45 cm) i ravnomerno rasporediti fil na obe trake, ostavljajući jednu ivicu bez fila, kako bi se rolat mogao zatvoriti. Uviti trake prema slobodnoj ivici i dobro zatvoriti.
Uplesti rolate zajedno, kao pletenicu od dve trake, a zatim od te pletenice napraviti jednog velikog puža, uvlačeći krajeve ispod. Podmazati i pobrašniti mali okrugli kalup za pečenje (16 cm) ili ga obložiti papirom za pečenje, staviti hleb u sredinu i ostaviti da narasta oko 30 minuta, dok se rerna zagreva na 200˚C. Neposredno pre pečenja, obilno poprskati testo hladnom vodom i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, oko 25-30 minuta, u zavisnosti od rerne. Poslužiti toplo. Od ove količine sastojaka, dobija se jedan mali hleb.