Wednesday 11 September 2024

SLATKI HLEB OD JAGODA I PISTAĆA

Slatki hleb od jagoda i pistaća. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za vanil deo
150 g mekog brašna
90 ml tople vode
10 ml ulja
1 kašičica instant kvasca
2 kašičice kristal šećera
1/2 kašičice vanile
Za jagoda deo
90 g mekog brašna
50 ml tople vode
10 ml ulja
¾ kašičice instant kvasca
1 kašičica kristal šećera
3 kašičice mlevenih liofilizovanih jagoda
1/2 kašičice soli
1 kap vegan crvene boje za kolače, po želji
Za deo sa pistaćima
50 g mekog brašna
10 g brašna od pistaća
30 ml tople vode
10 ml ulja
1/2 kašičice instant kvasca
1 kašičica kristal šećera
1/4 kašičice soli
1 kap vegan zelene boje za kolače, po želji
Za glazuru
30 ml ulja
50 ml hladne vode

Priprema
Sva tri dela testa pripremiti na isti način. Prosejati brašno, napraviti udubljenje u sredini i dodati ostale sastojke. Mešati varjačom dok se ne formira donekle lepljivo testo. Ova hidratacija testa je relativno umerena, tako da ne bi trebalo da se lepi za ruke. Mesiti testo u posudi minut ili dva, pokriti vrh plastičnom folijom i ostaviti da odmori.
Nakon sat vremena na toplom mestu, sva tri dela testa će biti spremna. Nežno premesiti sva tri dela i ostaviti ih da odmore još 10 minuta. Kalup za vekne (10x20 cm) obložiti papirom za pečenje. Razviti beli deo na debljinu oko jednog centimetra, ali se pobrinuti da jedna strana bude dugačka koliko i kalup. Razviti preostala dva dela testa na isti način, uvek pazeći da jedna strana bude u dužini kalupa.
Površinu belog testa premazati hladnom vodom, pa nežno staviti jagoda testo. Lagano pritisnuti dlanovima kako bi se testo spojilo. Ponovo premazati hladnom vodom i dodati zeleni deo, pa uviti testo u relativno čvrst rolat, počev od kraće strane, kako bi se dobro uklopilo u kalup. Staviti veknu u kalup, premazati ga glazurom i ostaviti da raste na toplom mestu, 45-60 minuta.
Pred sam kraj odmaranja testa, uključiti rernu da se greje na 200°C. Premazati vrh hleba preostalom glazurom i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 25-30 minuta. Ostaviti da se prohladi i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se jedan manji hleb.