Monday 16 September 2024

SLATKE VEGAN ROLNICE SA JABUKAMA

Slatke vegan rolnice sa jabukama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za meko testo
200 ml vode
1 velika kašičica cvetića kamilice
30 ml ulja
50 g žutog šećera
1 kašičica soli
25 g svežeg kvasca
350 g mekog brašna
1 kašičica vanile
Za fil od jabuka
300 g jabuka, oljuštenih i očišćenih
50 g kristal šećera
50 ml vode
1 kašičica vanile
1/2 kašičice mlevenog cimeta
20 g vegan maslaca

Priprema
Kamilicu preliti vrelom vodom, pokriti i ostaviti 3-4 minuta. Dobro procediti i pustiti da se prohladi, pa mu dodati kvasac, šećer i ulje. Izmešati da se kvasac rastvori, te ostaviti da se aktivira, oko 10 minuta.
Kada kvasac bude spreman, dodati vanilu i dobro izmešati, pa dodati brašno i so. Mešati varjačom dok se ne počne formirati mekano testo, pa mesiti rukom dok testo ne postane glatko i elastično. Pokriti i ostaviti da testo odmara i raste oko sat vremena.
Za fil, jabuke naseći na komadiće, pa ih izmešati sa vodom, cimetom, šećerom i vanilom i staviti na srednje jaku vatru. Kuvati uz povremeno mešanje, dok sva tečnost ne ispari i masa ne počne da liči na gust puding, oko 15 minuta. Ako je potreban čvršći fil, može se kuvati i malo duže. Skinuti sa vatre, umešati maslac i pustiti da se ohladi.
Kada testo bude spremno, prebaciti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga na debljinu od oko 5 mm. Obilno premazati filom, pa urolati u čvrst rolat, dobro pritisnuti spoj i iseći na 8 jednakih rolnica. Kalup (20x30) obložiti papirom za pečenje, lepo rasporediti rolnice, te ih pokriti i ostaviti da odmore još jednom, oko 30 minuta. Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Kada rerna bude spremna, peći ronice oko 15 minuta. Kada postanu lepo zlatne, izvaditi ih iz rerne i obilno ih isprskati hladnom vodom i poslužiti čim se prohlade. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 velikih porcija.