Wednesday 18 September 2024

SLATKE VEGAN PUTER ROLNICE

 Slatke vegan puter rolnice sa džemom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
200 g hlebnog brašna
225 g oštrog brašna
2 kašičice soli
270 ml tople vode
30 ml ulja
30 g svežeg kvasca
25 g kristal šećera
1/2 kašičice vanile
75 g vegan maslaca
45 g vegan meda
50 g listića badema
100 g džema po izboru
šećer u prahu, za serviranje

Priprema
Uzeti veliku posudu, prosejati obe vrste brašna, dodati so i dobro promešati. U posebnoj maloj posudi, umutiti toplu vodu, ulje, šećer i izmrvljeni sveži kvasac. Ostaviti da stoji oko 10 minuta, ili dok se kvasac ne aktivira. Napraviti udubljenje u sredini prosejanog brašna, sipati kvasac i vanilu i mešati varjačom dok se ne formira testo.
Vegan maslac naseći na kockice ili jednostavno stisnuti prstima i umesiti ga u testo. Možda će biti potrebno malo više vremena da testo upije sav maslac, ali to je u redu. Mesiti testo dok ne postane mekano, pokriti posudu krpom i ostaviti da raste na toplom mestu oko sat do sat i po ili dok se ne udvostruči.
Kada testo naraste i bude spremno, izručiti ga na dobro pobrašnjenu površinu i oblikovati ga u jednu dugu veknu, bez dodatnog mešenja. Podeliti ga na 12 jednakih delova i rasporediti ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Obilno poprskati hladnom vodom i ostaviti da narastu dok se rerna zagreva na 200˚C.
Čim rerna bude spremna, premazati ih vegan medom i posuti listićima badema. Peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 12-15 minuta ili dok ne budu zlatni, Ostaviti da se malo ohlade, napuniti omiljenim džemom, posuti šećerom u prahu i servirati. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 slatkih puter peciva.