Wednesday 4 September 2024

SLATKE ROLNICE OD NARANDŽE

Slatke rolnice sa karamelom od narandže. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
120 g jogurta
2 kašike ulja
100 ml tople vode
2 kašike kristal šećera
1 ½ kašičica suvog kvasca
1 kašičica rendane korice narandže
350 g mekog brašna
Za fil
120 g maslaca, mekanog
100 g žutog šećera
2 ½ kašičice narendane korice narandže

Priprema
Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer i narendanu narandžinu koru, pa dobro izmešati. Napraviti udubljenje u sredini i sipati sve tečne sastojke. Mešati varjačom dok se ne formira mekano testo, zatim mesiti rukama još nekoliko minuta, dok ne postane glatko i elastično.
Lagano premazati testo uljem, staviti ga nazad u posudu i dobro pokriti plastičnom folijom i staviti u frižider preko noći. Sledećeg jutra, kad je testo dobro ohlađeno, napraviti fil. Penasto umutiti maslac sa žutim šećerom i narandžinom koricom.
Izvaditi nadošlo testo iz frižidera i staviti ga na pobrašnjenu površinu, pa ga bez mešenja razviti u veliki pravougaonik (oko 35x25 cm) i pažljivo namazati filom skoro po celoj površini testa. Ostaviti malo prostora na jednom kraju testa, kako bi se rolat mogao zatvoriti. Uviti testo, počev od duže strane, pa ga pažljivo iseći na 12-14 delova. Uključiti rernu da se greje na 190°C.
Veliki pleh obložiti papirom za pečenje, poređati rolnice, pokriti krpom i ostaviti da rastu još 30 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni, na 190˚C, 12-15 minuta. Servirati tople. Od ove količine sastojaka, dobija se 12-14 velikih rolnica.