Wednesday 4 September 2024

SLATKE POGAČICE SA SUVIM VOĆEM

Eccles cakes, domaće slatke pogačice sa suvim voćem. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
200 g mekog brašna
150 g maslaca, zamrznutog u kockicama
50 ml soka od narandže
Za fil
100 g suvog grožđa
1 kašika rakije
1 srednja narandža
50 g maslaca
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
1/2 kašičice mlevenih karanfilića
Za glazuru
1 M belance
1 kašika vode
100 g krupnog šećera

Priprema
Za pripremu testa, naseckati maslac i staviti ga u zamrzivač da se skoro potpuno zamrzne. Staviti brašno u multipraktik, dodati polovinu maslaca i pulsirati dok masa ne postane mrvičasta. Dodati hladan sok narandže i nastaviti sa pulsiranjem dok se ne formira testo. Dodati preostali maslac i propulsirati još nekoliko puta dok se testo ne poveže.
Premestiti testo na pobrašnjenu površinu, pa ga brzo razvini u pravougaonik 20x30 cm. Presavijte krajeve ka sredini, zatim preklopiti na polovine. Okrenuti za 90 stepeni, pa ga ponovo razviti i preklopiti na isti način. Staviti testo u frižider na 30 minuta, pažljivo zamotano u plastičnu foliju. Izvaditi iz frižidera, ponovo razviti i preklopiti na isti način i vratiti u frižider. Ponoviti ovaj postupak još tri puta, pa ostaviti u frižideru još oko sat vremena.
Za pripremu fila, otopiti maslac sa začinima i koricom narandže, mešati oko minut, dodati preostale sastojke za fil i ostaviti sa strane da se potpuno ohladi.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Razviti hladno testo na debljinu od oko 2-3 milimetra, vaditi krugove od 8 cm sekačem ili čašom, staviti malo fila na sredinu, skupiti testo oko fila i čvrsto zatvoriti kao paketić. Lagano ih rolati između dlanova, pa oblikovati u diskiće, sa šavom sa donje strane. Ponoviti sa preostalim testom i filom. Ređati ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje i napraviti dva ili tri reza po sredini, premazati ih jajetom i posuti šećerom. Odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 15-20 minuta. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 slatkih pogačica.