Wednesday 4 September 2024

SLATKE PLETENICE SA MEDOM I RUMOM

Slatke pletenice sa rumom i medom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
400 g mekog brašna
2 kašičice suvog kvasca
1/2 kašičice soli
150 ml toplog mleka
3 kašike meda
2 kašike ruma
1 L jaje
1/2 kašičice vanile
3 kašike ulja

Priprema
Prosejati brašno dva puta, zatim odvojiti oko 100 g, a ostatak staviti u veliku posudu. Dodati kvasac i so i dobro promešati. Umutiti jaje, te mu dodati toplo mleko, neprestano muteći. Dodati med, vanilu i rum i sve dobro sjediniti. Napraviti udubljenje u sredini brašna, sipati sve tečne sastojke i mešati varjačom dok se ne formira lepljivo testo.
Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti najmanje 5 minuta, dodajući odvojeno brašno tokom mešenja. Testo treba da bude glatko i elastično. Staviti testo u veliku posudu i ostaviti da raste na toplom mestu najmanje sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Naraslo testo nežno premesiti, zatim ga izmeriti i podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo testa podeliti na željeni broj traka i isplesti pletenicu. Postupak ponoviti sa drugim delom testa. Staviti pletenice na veliki pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da rastu još 30 minuta. Neposredno pre pečenja, premazati ih uljem i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 15-18 minuta. Od ove količine sastojaka, dobija se 4-6 porcija.