Monday 16 September 2024

SLATKA VEGAN VEKNA OD NARANDŽE

Slatka vegan vekna od narandže. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
350 g mekog brašna
1 kašičica soli
30 g kristal šećera
150 ml vode
50 ml svežeg soka narandže
30 ml ulja
25 g svežeg kvasca
1/2 kašičice vanile
1 kašika sveže rendane narandžine korice
nekoliko kapi vegan boje za hranu, po želji

Priprema
Prokuvati vodu i šećer na visokoj temperaturi, skinuti sa šporeta i pustiti da se malo ohladi. Kada se ohladi, preliti u veliku posudu, dodati sok od narandže i ulje i izmrviti sveži kvasac. Dobro izmešati kako bi se kvasac rastvorio, a zatim ostaviti da stoji 10 minuta. Kada je kvasac spreman, dodati vanilu i narandžinu koricu i dobro izmešati.
Prosejati polovinu brašna i so i dobro izmešati varjačom. Prosejati preostalo brašno i nastaviti sa mešenjem rukom dok testo ne postane glatko i elastično. Po želji deo testa obojiti narandžastom bojom za kolače. Staviti testo u veliku posudu, pokriti i ostaviti da odmori i nadođe oko sat vremena.
Kada je testo spremno, prebaciti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i razviti na debljinu od oko 5 mm. Ako je korišćena boja za hranu, razviti oba dela tanko, pa ih složiti jedan preko drugog. Iseći testo na dva dela vertikalno, pa ponovo složiti jedan na drugi. Podeliti na tri jednake trake i svaku od njih uviti u čvrsti rolat.
Uključiti rernu da se greje na 200°C i od rolata napraviti pletenicu, krajeve uviti ispod, pa staviti u mali pleh (10x20) obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti još 30 minuta. Spremno testo obilno poprskati hladnom vodom i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200°C, 25-30 minuta, dok se porumeni. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, pa služiti. na sobnoj temperaturi i servirati. Od ove količine sastojaka, dobija se jedan mali hleb.