Saturday 7 September 2024

SLATKA PECIVA SA VIŠNJAMA I KOKOSOM

Slatka peciva sa višnjama i kokosom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
600 g mekog brašna
2 kašičice suvog kvasca
200 g jogurta, mlečnog ili vegan
4 kašike kristal šećera
4 kašike ulja
180 ml tople vode
Za fil
200 g višanja
1 kašika griza
2 kašike žutog šećera
2 kašike kokosovog brašna

Priprema
Prosejati brašno, dodati kvasac i šećer i dobro izmešati. Preliti tečne sastojke preko brašna, pa mešati ešati varjačom dok se ne formira vrlo mekano i lepljivo testo. Mesiti testo rukom još par minuta, dok ne postane zaista glatko i manje lepljivo. Staviti testo u posudu, pokriti krpom i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko sat vremena, ili dok se ne udvostruči.
Za pripremu fila, naseckati višnje i staviti ih u posudu zajedno sa grizom, šećerom i kokosom, pa dobro izmešati. Ostaviti nekoliko minuta, da griz i kokos upiju tečnost koju višnje puste.
Kada testo nadođe, preneti ga na pobrašnjenu površinu i lagano ga premesiti, pa oblikovati u loptu i iseći na 20 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u krug, staviti malo fila, pa čvrsto zatvoriti. Po želji napraviti par rezova na vrhu. Ostaviti ih da odmore oko sat vremena na toplom mestu. Uključiti rernu da se greje na 200°C, pa čim bude spremna, peći peciva oko 20 minuta. Po želji se mogu premazati sa malo maslaca po vađenju iz rerne, za mekšu koricu. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 peciva.