Wednesday 4 September 2024

SLATKA PECIVA SA VANILOM

Slati pužići sa vanilom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
400 g mekog brašna
2 kašičice suvog kvasca
100 g kristal šećera
100 g krem sira ili jako gustog grčkog jogurta
50 ml ulja
1 M jaje
150 ml toplog mleka
1 ceo štapić vanile
1 umućeno jaje (za premazivanje)

Priprema
Najpre iseći štapić vanile po dužini, sve semenke staviti u šerpicu sa mlekom, pa staviti i prazne delove šipke vanile i staviti mleko da provri. Čim provri, skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da se prohladi.
Kada je mleko skoro spremno, prosejati brašno, dodati mu kvasac i šećer i dobro promešati. Zasebno umutiti sir, jaje i ulje. Izvaditi šipku vanile iz mleka, pa ga sipati u brašno, a zatim dodati i mešavinu sira i jajeta i zamesiti mekano testo. Prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti još 5 minuta, da postane glatko i elastično. Staviti testo u veliku posudu, pokriti ga i ostaviti da raste na toplom mestu oko sat vremena.
Naraslo testo nežno premesiti i podeliti na 8 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u lopticu, pa ih ostaviti da odstoje oko 10 minuta. Svaku lopticu razvući u krug prečnika oko 20 cm, uviti u čvrst rolatić, pa nastaviti sa valjanjem dok se ne dobije dužina od oko 35 cm. Oblikovati testo u oblik puža i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Uključiti rernu da se greje na 190°C, a testo ostaviti da odmara još 30 minuta. Premazati peciva umućenim jajetom i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 190˚C, 12-15 minuta. Služiti toplo. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 peciva.