Saturday 14 September 2024

SENDVIČ KEKSIĆI OD BELE ČOKOLADE I PISTAĆA

Sendvič keksići od bele čokolade i pistaća. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownie keksiće
120 g crne čokolade (70%)
40 g maslaca
1 L jaje
60 g žutog šećera
1 kašičica vanile
30 g mekog brašna
10 g gustina
10 g gorkog kakao praha
1/8 kašičice praška za pecivo
mali prstohvat soli
Za krem od bele čokolade i pistaća
80 g bele čokolade
80 ml slatke pavlake
20 g paste od pistaća
1/2 kašičice vanile

Priprema
Najpre napraviti fil. Otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, pa mešati dok masa ne postane glatka i sjedinjena. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, povremeno mešajući dok se hladi. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižideru da se potpuno ohladi, najmanje 2 sata.
Otopiti čokoladu i maslac, te ostaviti da se blago prohlade. Kremasto umutiti jaje sa šećerom i vanilom, na najvećoj brzini, dok masa ne postane glatka i gusta, oko 5 minuta. Dodati otopljenu čokoladu i sjediniti ručno ili na najmanjoj brzini. Prosejati brašno, gustin, kakao prah, prašak za pecivo i so i pažljivo izmešati spatulom. Staviti činiju u frižider na 30 minuta.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Koristeći malu kašiku za sladoled, podeliti masu na 12 delova i ređati ih na dva velika pleha obložena papirom za pečenje. Ostaviti dovoljno prostora između njih, jer se dosta rašire tokom pečenja. Odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 8-10 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade na plehu.
Beloj čokoladi dodati pastu od pistaća i vanilu i mutiti mikserom na najvećoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Naneti puno fila na jednu polovinu keksića, pa poklopiti drugom. Jako su nežni, pa ih je potrebno pažljivo sastavljati, jer se mogu slomiti ako se previše pritisnu. Servirati odmah. Od ove količine sastojaka, dobija se 6 velikih sendvič keksića.