Wednesday 4 September 2024

SEMLOR SLATKE POGAČICE

Slatke Semlor pogačice. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo 250 g mekog brašna
1 kašičica mlevenog kardamoma
1 kašičica suvog kvasca
4 kašike žutog šećera
120 ml mleka
1 S jaje
1/4 kašičice soli
50 g maslaca, naseckanog na kockice
Za premaz 2 kašike mleka
Za fil 250 ml mleka
100 g kristal šećera
3 kašike gustina
1 kašika mlevenog kardamoma
100 g maslaca iseckanog
100 ml slatke pavlake
2 kašičice vanile

Priprema
Za fil, sjediniti gustin, šećer i kardamom sa mlekom, pa staviti na srednje jaku vatru da provri. Kuvati, uz stalno mešanje, 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i dodati iseckani maslac, pa mutiti dok se ne otopi. Pokriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Kada je hladan na dodir, staviti činiju u frižider na 15 minuta, a slatku pavlaku i vanilu umutiti u čvrst šlag, pa nežno sjediniti sa kremom. Vratiti fil u frižider i hladiti najmanje sat vremena.
Prosejati brašno i kardamom, dodati kvasac i šećer, pa dobro izmešati. Napraviti udubljenje u sredini, dodati mleko i jaje, kao i so, pa mesiti varjačom dok se ne formira mekano testo. Staviti testo na pobrašnjenu površinu, pa mesiti oko 10 minuta, postepeno dodajući maslac dok se ne sjedini. Ako testo počne da se lepi, dodati još jednu kašiku brašna. Kada se sve dobro sjedini, staviti testo u čistu posudu, pokriti krpom i ostaviti da raste na toplom mestu sat do sat i po vremena.
Kada testo bude spremno, nežno ga premesiti na pobrašnjenoj površini, a zatim podeliti na 8 jednakih delova. Oblikovati svaki deo u lopticu, pa ih poređati na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Ostaviti testo da raste još 30 minuta. Pre pečenja, obilno premazati mlekom. Peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 15-20 minuta. Ostaviti da se ohlade oko 10 minuta na plehu, zatim još oko 30 minuta na žici za hlađenje. Oštrim nožem pažljivo skinuti poklpac sa svake loptice (oko 1 cm testa sa vrha), pa kašičicom izvaditi testo iz sredine. Napuniti svaku pogačicu i staviti poklopčić nazad. Posuti prah šećerom i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 slatkih pogačica.