Monday 9 September 2024

SEMIFREDDO OD MALINA

Semifreddo od malina. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
600 g malina, podeljeno
200 g kristal šećera
1 kašičica vanile
200 g Mascarponea, mekanog
250 ml slatke pavlake
3 kašičice želatina (140 bloom)
10 piškota
50 ml Chambord likera

Semifreddo od malina. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Staviti 500 g malina u šerpicu, pa kuvati na srednje jakoj vatri, mešajući i pritiskajući voće dok se masa ne smanji za pola. Skinuti sa vatre, dodati vanilu i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Tople se mogu procediti da se uklone semenčice, ali to nije obavezno. Kada se ohladi, trebalo bi da podseća na džem od malina.
Izmešati želatin sa 50 ml hladne vode i ostaviti da nabubri. Dodati omekšani Mascarpone u maline i nežno ga umešati. Otopiti želatin, uzeti malo mešavine malina i izmešati sa želatinom, zatim sve sipati nazad u maline i dobro sjediniti.
Zasebno umutiti slatku pavlaku u veoma čvrst šlag, pa je nežno umešati u maline. Na kraju, ostatak malina i veoma lagano ih umešati. Pomešati Chambord sa 50 ml hladne vode, kratko umakati piškote, pa ih ređati u kalup (15 cm) ili ram za tortu.
Postaviti visoku acetatnu traku sa unutrašnje strane kalupa, pa pažljivo rasporediti fil preko piškota, pa staviti ceo kalup staviti u zamrzivač na najmanje 4 sata ili preko noći. Najbolje ga je seći tankim i oštrim nožem, zagrejanim vrelom vodom. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 velikih porcija ili 12 manjih.