Saturday 14 September 2024

MRAMORNA TORTA SA FILOM OD RUBY ČOKOLADE

Mramorna torta sa filom od ruby čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
400 g mekog brašna
80 g gustina
3 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
200 g kristal šećera
600 ml hladne vode
120 ml ulja
2 kašičice vanile
2 kapi ružičaste boje za hranu
1 kap žute boje za hranu
Za fil od ruby čokolade
300 g ruby čokolade
150 g maslaca
1 kašičica vanile
250 ml slatke pavlake
1/4 kašičice soli
Za dekoraciju
150 ml slatke pavlake
1 kašičica vanile
30 g prah šećera
1 kap ružičaste boje za hranu, po želji
50 g smrznutih malina

Priprema
Za fil, čokoladu otopiti sa slatkom pavlakom, vanilom i maslacem, pa pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Prohlađeni fil staviti u frižider najmanje 4 sata.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Suve sastojke dobro izmešati žicom, pa dodati sve tečne i sjediniti bez previše mešanja. Podeliti na dva dela i dodati ružičastu boju u jedan, a žutu u drugi deo. Lagano sjediniti, pa podeliti obe mase između četiri kalupa, praveći mramorni efekat štapićem. Peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Ostaviti ih da se hlade u kalupima 10 minuta, a zatim ih prebaciti na rešetku da se potpuno ohlade.
Kada je sve hladno na dodir, fil umutiti mikserom na najjačoj brzini dok ne postane kremast, 3-5 minuta. Podeliti fil na tri dela prema težini. Kada sve bude spremno, početi sa sastavljanjem torte.
Poravnati korice ako je potrebno i staviti prvi sloj na tanjir za tortu. Zatvoriti mali ram za kolače ili obruč oko nje, pa obložiti trakom acetatne folije. Naneti prvi deo fila preko korice, ravnomerno rasporediti i staviti drugu koricu. Nastaviti sa slaganjem na ovaj način dok se svi sastojci ne potroše. Pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Pre služenja, ukloniti ram i acetatnu foliju i umutiti čvrst šlag od slatke pavlake i vanile. Dekorisati tortu po želji i poslužiti odmah. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.