Saturday 14 September 2024

RUBY ČOKOLADNE KROFNE SA LAVANDOM I LIMUNOM

Ruby čokoladne krofne sa lavandom i limunom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane krofne
350 g mekog brašna
20 g kristal šećera, podeljeno
5 g soli
100 g vanil jogurta
100 ml tople vode
60 ml ulja, podeljeno
20 g svežeg kvasca
1 kašičica vanile
1 ½ kašičica sveže limunove korice
Za ganache od ruby čokolade i lavande
150 g ruby čokolade
75 ml slatke pavlake
1/2 kašičice suve kulinarske lavande, sitno samlevene
30 g vegan maslaca
1/2 kašičice vanile

Ruby čokoladne krofne sa lavandom i limunom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za fil, izmešati slatku pavlaku i lavandu staviti na srednje jaku vatru. Povremeno mešajući, ostaviti da se blago zagreje, pa skinuti sa vatre, pokriti i ostaviti da stoji i stoji 15 minuta. Procediti pavlaku dobro, pa joj dodati čokoladu, maslac i vanilu i ponovo staviti na srednje jaku vatru. Sve otopiti pa ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na najmanje 2 sata.
Dok se fil hladi, pripremiti testo. Prosejati brašno u veliku činiju, dodati šećer i so i dobro umutiti. U posebnoj činiji, umutiti kvasac i vodu i ostaviti da stoji 10 minuta. Kada kvasac bude spreman, dodati ga u brašno, zajedno sa jogurtom, polovinom ulja, vanilom i koricom limuna, pa mešati varjačom dok se ne formira vrlo mekano i lepljivo testo. Staviti testo u veliku činiju, pokriti krpom i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi sat vremena, dok se ne udvostruči.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Naraslo testo prebaciti na lagano pobrašnjenu površinu i podeliti na 12 jednakih delova, te oblikovati svaki u lopticu. Rasporediti ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje i lagano ih spljoštiti. Pokriti krpom i ostaviti da narastu još 30 minuta. Pre pečenja, premazati ih preostalim uljem i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 10 minuta.
Kada se ispeku, odmah skinuti sa pleha, kako bi se lakše ohladile. Dok se hlade, izvaditi ohlađeni ganache iz frižidera i lagano ga izmešati spatulom kako bi malo omekšao. Obilno napuniti krofne i služiti odmah. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.