Wednesday 11 September 2024

RUBY ČOKOLADNA TORTA OD HIBISKUSA SA MALINAMA

Ruby čokoladna torta od hibiskusa sa malinama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za vanila korice
4 M jajeta, odvojena
70 g kristal šećera
45 ml ulja
45 ml punomasnog mleka
65 g mekog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanile
prstohvat soli
Za ganache od ruby čokolade
150 g ruby čokolade
60 ml slatke pavlake
30 g maslaca
Za žele od malina i hibiskusa
400 g svežih malina
1 kašičica suvog čaja od hibiskusa
150 ml vrele vode, podeljeno
100 g kristal šećera
1/2 kašičice vanile
8 g želatina
Za dekoraciju
200 ml slatke pavlake
30 g prah šećera
1/2 kašičice vanile

Priprema
Otopiti ruby čokoladu sa slatkom pavlakom, čvrsto pokriti vrh plastičnom folijom, ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim staviti u frižider da se potpuno ohladi, najmanje sat vremena.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Dodati so u belanca i umutiti električnim mikserom na najvećoj brzini u mekani sneg. Bez zaustavljanja miksera, dodavati kristal šećer u nekoliko navrata, muteći najmanje 20 sekundi između dodavanja. Mutiti dok se ne formiraju veoma čvrsti vrhovi i ostaviti sa strane.
Kremasto umutiti žumanca, dodati mleko, ulje, brašno, prašak za pecivo i vanilu i mutiti dok masa ne postane glatka. Nežno umešati sneg od belanaca u nekoliko navrata, pazeći da masa zadrži volumen. Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 6-8 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Odmah po pečenju preokrenuti sve korice na veliki list papira za pečenje i ostaviti da se ohlade.
Za žele od malina, izmešati voće sa šećerom i ostaviti sa strane. Zagrejati 100 ml vode skoro do ključanja, a zatim preliti preko čaja. Poklpiti i ostaviti 5 minuta. Nakon toga, procediti čaj i ostaviti da se hladi 5-10 minuta. Kada je čaj spreman, ispasirati maline u pire, dodati čaj i staviti na srednje jaku vatru.
Želatin izmešati sa 50 hladne vode i ostaviti da nabubri. Kuvati pire od voća dok se ne zgusne i ne smanji za polovinu. Trebalo bi da bude gotovo kao džem. Skinuti sa vatre, dodati želatin i vanilu, pa mešati dok sve ne postane glatko, te ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.
Ganache mutiti na najvećoj brzini dok ne postane svetliji u boji i lagan poput šlaga. Staviti prvu koricu na tacnu za tortu, pa zatvoriti ram za kolače oko nje. Ravnomerno naneti trećinu čokoladnog fila, a zatim trećinu ohlađenog želea. Ponavljati postupak dok se sav materijal ne utroši, te staviti celu tortu u frižider najmanje 8 sati. Umutiti slatku pavlaku sa malo prah šećera i vanilom i u čvrst šlag, dekorisati po želji i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.