Monday 2 September 2024

ROLAT OD ŠLJIVA I ČOKOLADE

Čokoladni rolat sa filom od šljiva i šlaga. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za rolat
120 ml mleka
1 kašika ulja
1 kašika džema od narandže
60 g mekog brašna
50 g kristal šećera
1 kašika gorkog kakao praha
1/2 kašičice sode bikarbone
Za fil
150 g svežih zrelih šljiva
50 g kristal šećera
50 g crne čokolade
1 kašičica ruma
100 ml slatke pavlake

Priprema
Najpre pripremiti fil. Iseckati šljive i staviti ih u šerpicu, dodati šećer i kuvati na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok fil ne počne da se zgušnjava, oko 10 minuta. Skloniti sa vatre i dodati seckanu čokoladu i rum. Ohladiti do sobne temperature.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno sa kakaom i sodom bikarbonom i ostaviti sa strane. Zasebno dobro sjediniti umutiti mleko, ulje, džem i šećer. Važno je dobro izmešati, posebno ako je džem bio jako gust. Dodati mešavinu mleka suvim sastojcima i dobro izmešati, da se sve sjedini. Kalup (20x30 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 8-10 minuta. Pustiti da se blago ohladi u kalupu, pa preneti na rešetku i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Kada je sve spremno, umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag. Ravnomerno premazati džem po površini rolata, pa naneti veći deo umućenog šlaga. Pažljivo uviti rolat počev od kraće strane i staviti na tacnu za posluženje. Premazati ostatkom šlaga pa staviti da se hladi najmanje 6 sati. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 porcija.