Tuesday 10 September 2024

ROLAT OD JAGODA I ŠLAGA

 Rolat od jagoda i šlaga. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za koricu sa jagodama
300 g jagoda
1 kašičica vanile
1 kašičica ekstrakta jagode
120 g maslaca, mekanog
200 g kristal šećera
4 L jajeta, sobne temperature
50 ml ulja
300 g mekog brašna
40 g gustina
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
Za krem fil
1 l mleka
4 M žumanceta
60 g gustina
100 g kristal šećera
100 g bele čokolade
2 kašičice vanile
250 g maslaca, mekanog
100 g mleka u prahu
50 ml likera od bele čokolade

Priprema
Mali deo mleka umutiti sa gustinom i žumancima, a ostatak staviti na srednje jaku vatru da provri. Kada počne da vri, dodati mešavinu gustina i žumanaca u tankom mlazu i kuvati, neprekidno mešajući, dok se ne zgusne, oko 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i procediti, pa odmah dodati vanilu i belu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi. Pokriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno, gustin, prašak za pecivo i so. Zasebno ispasirati jagode, ali ne u potpunosti. Dodati vanilu i ekstrakt jagode, ponovo izmešati i ostaviti sa strane.
Penasto umutiti maslac sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno jaje, muteći dobro nakon svakog. Ako se masa teško povezuje, dodati kašiku suvih sastojaka, jagode i ulje i mešati još samo minut. Na samom kraju, dodati suve sastojke i povezati bez previše mešanja. Obložiti veliki pleh (36x36 cm) papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-18 minuta. Proveriti čačkalicom, zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi u plehu.
Kada se krem ohladi, penasto umutiti maslac sa mlekom u prahu, pa dodavati ohlađeni krem, kašiku po kašiku, kao i liker od bele čokolade, muteći dok se sve ne sjedini u svilenkasti krem. Jednu četvrtinu ostaviti sa strane za kasnije.
Pečenu koricu izmrviti rukama, dodati četvrtinu fila i mešati varjačom. Mešati i dodavati fil dok se ne iskoristi tri četvrtine fila. Masa bi trebalo da liči na sitne kolače, glatka, ali ne i lepljiva. Staviti u frižider na 30 minuta, zatim ravnomerno rastanjiti u oblik velikog pravougaonika, između dva papira za pečenje.
Ravnomerno naneti odvojenu četvrtinu fila, pa urolati koristeći papir za pečenje kao pomoć. Veoma pažljivo, jer će rolat biti težak i prilično nežan u ovom trenutku, preneti na tanjir za serviranje i staviti u frižider na najmanje 4 sata, a zatim držati u frižideru do služenja. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 velikih porcija.