Wednesday 4 September 2024

ČOKOLADNA TORTA SA KANDIRANIM ORAŠASTIM PLODOVIMA

Čokoladna torta sa kandiranim orašastim plodovima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
8 kašika mekog brašna
6 kašika gorkog kakaa u prahu
2 kašičice praška za pecivo
2 M jajeta
8 kašika šećera
6 kašika mleka
6 kašika ulja
1 kašičica vanile
Za fil
120 g maslaca, omekšanog
200 g prah šećera, prosejanog
2-4 kašike slatke pavlake
100 g kandiranih kora citrusa, sitno seckanih
100 g karamelizovanih lešnika i kikirikija
Za glazuru
100 g crne čokolade
7 kašika slatke pavlake
30 g maslaca

Čokoladna torta sa kandiranim narandžama i orašastim plodovima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Kremasto umutiti jaja i šećer, dodati mleko, ulje i vanilu i dobro sjediniti. Prosejati suve sastojke i kratko umutiti, samo dok se ne sjedine.
Tri mala okrugla kalupa (10 cm) podmazati ili obložiti papirom za pečenje, ravnomerno podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 15-20 minuta. Obavezno proveriti čačkalicom da li su pečene. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hlade oko 10 minuta u kalupima, zatim ih izvaditi i ostaviti da se potpuno ohlade.
Za fil, prosejati prah šećer dva puta i ostaviti sa strane. Sitno iseckati kandirane kore citrusa i karamelizovane orašaste plodove ili ih grubo samleti. Penasto umutiti maslac, dodati mu prah šećer u nekoliko dodataka, dobro mešajući nakon svakog. Na kraju, dodati slatku pavlaku i mutiti dok se ne postigne željena gustina fila. Ne preterivati sa mućenjem da se fil ne bi odvojio. Pažljivo umešati seckane korice citrusa i samleveni lešnik i kikiriki i staviti kratko u frižider.
Poravnati ohlađene korice, pa staviti prvu na tacnu za tortu. Naneti polovinu fila, poklopiti drugom koricom i ponoviti još jednom. Lagano pritisnuti dlanom i staviti celu tortu u frižider na najmanje 4 sata. Za pripremu čokoladnog krema, otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, pa ostaviti na sobnoj temperaturi da se zgusne. Izvaditi tortu iz frižidera, brzo dekorisati po želji i odmah servirati. Od ove količine sastojaka, dobija se 6-8 porcija.