Tuesday 10 September 2024

POSNI STARINSKI VOĆNI KOLAČ

Starinski posni voćni kolač. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
150 g mlevenih pečenih oraha, podeljeno
70 g mekog brašna
30 g pšeničnog griza
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica cimeta
100 g suvog grožđa
250 g rendanih jabuka
150 g zrelih banana
2 kašičice vanile
1 kašika tamnog ruma
50 g meda od maslačka
60 ml hladne vode
med od maslačka i orasi, za serviranje (opciono)

Starinski posni voćni kolač. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Izmeriti 100 g mlevenih oraha, dodati im brašno, griz, prašak za pecivo i cimet. Dobro izmešati i ostaviti sa strane. Suvo grožđe preliti vrelom vodom i ostaviti da omekša.
Banane ispasirati sa vanilom, rumom i medom. Dodati im rendane jabuke i dobro oceđeno suvo grožđe i izmešati varjačom. Dodati sve suve sastojke i nežno mešati dok se ne sjedine, zatim dodati vodu i povezati bez previše mešanja.
Kalup (18x18) obložiti ga papirom za pečenje, sipati masu, poravnati i posuti ostatkom mlevenih oraha. Peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 30-35 minuta. Naravno, proveriti čačkalicom da li je pečeno i da li u centru nema žive mase, jer se zbog banana peče malo sporije.
Ostaviti da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim izvaditi i potpuno ohladiti na žici. Kada se ohladi, iseći na komade, preliti sa malo meda, posuti mlevenim orasima i poslužiti. Kolač može stajati na sobnoj temperaturi do 4 dana. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 velikih porcija.