Monday 16 September 2024

VEGAN KREM TORTA SA CRVENIM VOĆEM BEZ PEČENJA

Vegan krem torta sa crvenim voćem bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za fil
500 g mešavine crvenog voća, svežeg ili odmrznutog
1 kašičica vanile
100 g kristal šećera
80 g gustina
100 ml hladne vode
120 g vegan maslaca, iseckanog
Za šlag
200 ml vegan slatke pavlake
50 g prah šećera, prosejanog
1/2 kašičice vanile
Za podlogu 300 g vegan keksa u komadu (27 komada)
150 ml vruće vode
1 kašika kamilice
Za serviranje
100 g mešavine crvenog voća, svežeg ili zamrznutog

Priprema
Za pripremu fila, izmešati voće sa šećerom i vanilom, pa staviti na srednje jaku vatru. Kada se voće počne lagano da vri, kuvati oko 5 minuta, dok se ne počne zgušnjavati. Kada je voće spremno, dodati gustin razmućen u hladnoj vodi i kuvati, neprekidno mešajući, dok se ne zgusne, otprilike dva minuta. Skinuti sa vatre i odmah dodati iseckani vegan maslac, pa mutiti žicom dok se ne sjedini. Pokriti površinu i ostaviti da se ohladi.
Kada je fil spreman, kamilicu preliti vrelom vodom, pokriti i ostaviti 5-6 minuta, a zatim pustiti da se ohladi. Zasebno umutiti veoma čvrst šlag od slatke pavlake, prah šećera i vanile, pa ga podeliti na tri jednaka dela. Ohlađeni fil dobro umutiti mikserom na i podeliti na dva dela.
Za sastavljanje torte, obložiti manji kalup (18x18 cm) papirom za pečenje, prvi sloj keksića umočiti u ohlađeni čaj, pa staviti na dno. Preko keksa nežno rasporediti polovinu fila. Fil se može naneti i dresir kesom ako Vam je tako lakše za rad. Preko voćnog fila naneti trećinu šlaga.
Umočiti sledeći deo keksića u čaj, pa staviti preko šlaga. Ponovo staviti voćni fil, pa šlag, pa poslednji deo keksa, takođe provučengo kroz čaj. Naneti ostatak šlaga na vrh, pa staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Dekorisati po želji i servirati sa dodatnim bobicama. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.