Saturday 7 September 2024

HRSKAVE PITICE OD VIŠANJA

Hrskave pitice od višanja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
100 g maslaca, mekanog
100 g Ricotta sira ili vegan Ricotta alternative
200 g mekog brašna
50 g prah šećera, prosejanog
1/4 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice vanile u prahu
Za fil
100 g višanja, očišćenih
100 g kristal šećera
1 ½ kašika gustina
3 kašike hladne vode
1 kašičica likera od višanja
1 kašičica gorkog kakao praha

Priprema
Najpre pripremiti fil. Staviti višnje u šerpicu, dodati šećer i ostaviti oko 15 minuta kako bi pustile sok. Staviti da provri na srednje jakoj vatri i kuvati 5 minuta. Zasebno pomešati gustin i hladnu vodu, pa dodati u višnje. Dobro izmešati i kuvati još 5 minuta, neprekidno mešajući, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i dodati kakao i liker. Dobro izmešati i ostaviti da se ohladi.
Za testo, prosejati brašno sa prah šećerom i vanilom. Penasto umutiti maslac, dodati Rikotu i sjediniti. Dodati polovinu suvih sastojaka i dobro izmešati, pa ponoviti. Preneti testo na lagano pobrašnjenu površinu i kratko mesiti rukom. Staviti ga u frižider na 10 minuta.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Testo razviti na blago pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 3-4 milimetra i podeliti na 8 pravougaonika. Ako je potrebno, prvo napraviti četiri, pa premesiti testo i ponoviti. Staviti deo fila u centar svakog pravougaonika, zatim preklopiti i čvrsto pritisnuti ivice viljuškom. Rasporediti pitice na veliki pleh obložen papirom za pečenje i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C oko 12-15 minuta. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 malih hrskavih pitica.