Monday 9 September 2024

PITA OD BUNDEVE I JABUKA

 Pita od bundeve i jabuka. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za fil
350 g svežeg bundeve
500 g jabuka, oljuštenih i očišćenih
200 g kristal šećera
1 kašičica vanile
1 kašičica cimeta
1 kašika tamnog ruma
100 g prženih lešnika, grubo samlevenih
Za testo
250 g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
75 g maslaca
100 g kristal šećera
2 kašike ulja
1 S jaje
1 kašičica vanile

 Pita od bundeve i jabuka. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Iseckanu bundevu posuti šećerom i ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi. Kada blago omekša, staviti je na srednje jaku vatru, dovesti do ključanja i kuvati 15 minuta. Tada dodati iseckane jabuke i posuti cimetom po površini. Kuvati fil, često mešajući, oko 20 minuta. Sve treba da bude veoma mekano, ali ne potpuno pretvoreno u džem. Skinuti sa vatre, dodati lešnike, rum i vanilu i dobro izmešati. Ostaviti fil da se hladi.
Za testu, rastopiti maslac i šećer, dodati ulje, vanilu i jaje i energično umutiti dok se ne sjedini. Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodati u otopljeni maslac i mešati varjačom dok se ne formira mekano testo. Dobro uviti u plastičnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta.
Kada su testo i fil spremni, uključiti rernu da se greje na 180°C. Izmeriti testo i podeliti ga na dva jednaka dela. Vrlo lagano posuti radnu površinu brašnom, zatim razviti svaki deo u kvadrat od 18x18 cm i staviti jedan deo u kalup obložen papirom za pečenje. Viljuškom izbockati celu površinu, pa ravnomerno rasporediti fil. Izravnati i vrlo pažljivo staviti drugi deo testa preko. Skinuti višak brašna i ponovo izbockati viljuškom, te odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 25-30 minuta. Kada se ispeče, ostaviti da se potpuno ohladi, posuti sa šećerom u prahu i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija ili 16 manjih.