Wednesday 4 September 2024

PIÑA COLADA TORTA

Bogata Piña colada torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
100 g gustina
50 g kokosovog brašna
3 kašičice praška za pecivo
250 g maslaca, mekanog
200 g kristal šećera
1 kašičica vanile
250 g jogurta od kokosa
4 L jaja, odvojena
2 kašičice ekstrakta kokosa
Za fil
600 ml mleka
50 g gustina
50 g kokosovog brašna
1 kašika mekog brašna
100 g kristal šećera
100 g bele čokolade
250 g maslaca, mekanog
200 g svežeg ananasa iseckanog
Za dekoraciju
400 ml slatke pavlake
3 kašike prah šećera
1 kašičica vanile
1/2 kašičice prehrambene boje

Bogata Piña colada torta sa kokosom i ananasom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Početi sa pripremom fila, jer je potrebno vreme da se ohladi. Manju količinu hladnog mleka izmešati sa gustinom, brašnom, šećerom i kokosom, pa sjediniti. Preostalo mleko staviti da provri na srednje jakoj vatri, pa dodati mešavinu gustina, neprekidno mešajući žicom. Kuvati krem 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i dodati rum i belu čokoladu, pa mešati dok se čokolada potpuno ne otopi. Pokriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se skoro potpuno ohladi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Odvojiti žumanca od belanaca i staviti ih u odvojene posude. Prosejati brašno, gustin, kokos i prašak za pecivo i staviti sa strane. Penasto umutiti maslac, dodati mu polovinu šećera i dobro sjediniti. Dodati vanilu i žumanca i sve povezati u glatku masu. Smanjiti brzinu mešanja, pa dodavati suve sastojke i jogurt u nekoliko navrata. Mešati dok se ne sjedini.
U zasebnoj posudi umutiti belanca u mekani šam. Postepeno dodavati preostali šećer, muteći na najvećoj brzini, dok se ne dobije veoma čvrst šam. Pažljivo sjediniti belanca sa masom od žumanaca. Kalup (23 cm) podmazati ili obložiti papirom za pečenje, sipati masu i poravnati, te odmah peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180˚C, 25-30 minuta. Proveriti čačkalicom. Ostaviti koricu da se hladi u plehu oko 10 minuta, zatim je izvaditi i staviti na rešetku da se ohladi u potpunosti. Ohlađenu koricu poravnati i iseći na tri jednaka sloja.
Penasto umutiti maslac, pa mu, uz stalno mućenje, dodati ohlađeni kokosov krem, kašiku po kašiku. Umućeni fil podeliti na dva jednaka dela, pa jednom dodati sitno seckani sveži ananas i povezati.
Staviti prvu koricu na tacnu za tortu, pa zatvoriti obruč oko nje. Lagano namazati polovinu kokosovog fila, zatim staviti drugu koricu. Ravnomerno rasporediti fil sa ananasom, zatim staviti i treću koricu. Pokriti vrh plastičnom folijom i ostaviti tortu u frižideru preko noći. Kada torta bude spremna, umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom u čvrst šlag, dodati boju po izboru i dekorisati tortu po želji. Čuvati u frižideru do posluženja. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.