Sunday 1 September 2024

PECIVA SA KREMOM OD VANILE

Slatka mekana peciva sa kremom od vanile. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
250 g mekog brašna
100 g kisele pavlake
50 g maslaca
1 M jaje
1.5 kašičica suvog kvasca
2 kašike šećera
1 kašičica vanile
2 kašike toplog mleka
Za vanil krem
200 ml mleka
2 kašike gustina
1 M žumance
2 kašičice vanile
3 kašike šećera
50 g bele čokolade

Priprema
Za testo, izmešati kiselu pavlaku sa istopljenim maslacem, zatim dodati jaje i brzo umutiti. Dodati šećer i vanilu, pa ostaviti sa strane. Prosejati brašno dva puta, dodati kvasac i dobro promešati, napraviti udubljenje u sredini i sipati masu od pavlake. Mešati sastojke varjačom, zatim dodati mleko i nastaviti sa mešenjem rukom dok se ne dobije glatko i elastično testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da raste najmanje sat vremena, ili dok ne udvostruči volumen.
Za vanil krem, uzeti malo mleka i umutiti sa gustinom, žumancetom i šećerom, a ostatak mleka zagrejati do ključanja na srednje jakoj vatri. Kada mleko počne da vri, skinuti sa vatre i polako dodavati mešavinu gustina i mleka, zatim vratiti na vatru i kuvati, stalno mešajući, nekoliko minuta, ili dok se ne zgusne. Ponovo skinuti sa vatre, dodati belu čokoladu i mešati dok se ravnomerno ne istopi, pokriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Kada se testo udvostruči, prebaciti ga na blago pobrašnjenu površinu i razvući u veliki pravougaonik (oko 60x20 cm). Iseći pravougaonik na četiri manja pravougaonika. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Dodati vanilu u fil i kratko umutiti, pa staviti četvrtinu fila na polovinu svakog manjeg pravougaonika. Premazati ivice pravougaonika vodom, preklopiti ih na pola i pritisnuti viljuškom kako se ne bi otvorili tokom pečenja. Iseći jedan ili dva proreza oštrim nožem, zatim odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 10-12 minuta. Ostaviti da se ohlade, posuti prah šećerom i poslužiti sa svežim voćem. Ova količina sastojaka daje 4 bogate porcije.