Monday 9 September 2024

PAIN AU CHOCOLAT

Pain au Chocolat. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
500 g mekog brašna
2 kašičice suvog kvasca
50 g šećera
200 ml mleka
150 ml mlake vode
2 kašike maslaca, otopljenog
1 kašičica vanile
24 čokoladna štapića
Za laminiranje 250 g maslaca
Za premazivanje
1 žumance
1 kašika mleka

Priprema
Toplo mleko izmešati sa vodom, šećerom i kvascem, pa ostaviti da stoji 10 minuta. Prosejati brašno, pa mu dodati mešavinu mleka, otopljeni maslac i vanilu i dobro izmešati, prvo varjačom, a zatim rukama, dok se ne formira glatko i blago lepljivo testo. Prebaciti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti oko 5 minuta, dodajući još vrlo malo brašna ako je potrebno. Testo pokriti krpom i ostaviti da raste dok se ne udvostruči, oko sat vremena.
Maslac razviti između dva lista papira za pečenje, na dimenzije oko 30x15 cm i staviti u frižider na 30 minuta da se stegne. Spremno testo premesiti kratko na pobrašnjenoj površini, pa ga razviti u pravougaonik (45x15 cm). Staviti ohlađeni maslac na donju trećinu testa, pa početi laminaciju. Preklopiti gornju trećinu testa preko maslaca, zatim preklopiti donju trećinu preko gornje, baš kao što bi se preklopilo pismo. Čvrsto pritisnuti ivice testa prstima.
Okrenuti testo za 90 stepeni i ponovo ga razviti na 45x15 cm. Ponoviti isti postupak laminacije, uviti testo u plastičnu foliju i staviti ga u frižider na najmanje 30 minuta ili u zamrzivač na 15 minuta. Važno je da laminirano testo bude hladno kako ne bi počelo da upija maslac. Kada se ohladi, izvaditi testo i staviti ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Ponovo razviti na iste dimenzije, 45x15 cm i preklopiti na isti način. Ohladiti testo i ponoviti laminaciju još jednom na istinačin, te ga ostaviti u frižideru na najmanje sat vremena ili preko noći.
Dobro ohlađeno testo nežno razviti u veliki pravougaonik na blago pobrašnjenoj površini, pa podeliti na 12 delova oštrim nožem. Staviti jedan čokoladni štapić na kraću stranu svakog pravougaonika testa, preklopiti testo preko čokolade, pa staviti još jedan štapić tačno gde je preklop i uviti testo u rolatić. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje, pa poređati peciva sa dosta razmaka. Pokriti krpom i ostaviti da se dižu oko sat vremena. Pre pečenja, umutiti žumance sa mlekom, premazati peciva ravnomerno i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, oko 15-20 minuta. Servirati toplo. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.