Saturday 7 September 2024

NUTELLA TIRAMISU TORTA BEZ PEČENJA

Nutella tiramisu torta bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu od Nutelle
200 g napolitanki sa lešnikom
2-3 kašike Nutelle, sobne temperature
Za mousse od čokolade i kafe
100 g čokolade za kuvanje
120 ml slatke pavlake
1 kašičica instant espresso praha
Za krem od Mascarpone sira
50 g Mascarpone sira, sobne temperature
2 kašike instant vanil pudinga u prahu
2 kašike slatke pavlake
2 kašičice tamnog ruma
Za šlag
75 ml slatke pavlake
1 kašika prah šećera
1 kašičica vanile
Za čokoladnu dekoraciju
50 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja

Nutella tiramisu torta bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za kafeni krem, otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, u toplo dodati kafu i dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, pa staviti u frižider dok se ne ohladi gotovo u potpunosti. Mikserom mutiti, najvećom brzinom, dok krem ne postane gladak i vazdušast, kao mousse ili šlag.
Kada je krem spreman, mali okrugli ram za torte (10 cm) staviti na tacnu za tortu, pa ga obložiti visokom acetatnom trakom. Napolitanke samleti, ali ne previše sitno, pa im dodati mekanu Nutellu. Početi sa dve kašike Nutelle, dobro izmešati, zatim dodati još jednu kašiku ako se želi mekša podloga. Utisnuti u ram i lepo poravnati, pa pažljivo naneti kafeni krem, te staviti u frižider.
Za Mascarpone krem, siru dodati instant puding u prahu i mutiti mikserom na najvećoj brzini dok ne postane kremast i ujednačen. Dodati slatku pavlaku i rum, te ponovo dobro izmešati. Izvaditi tortu iz frižidera i pažljivo naneti preko kafenog krema, pa vratiti u frižider.
Posle otprilike 30-45 minuta, krem bi trebalo da se stegne. Slatku pavlaku umutiti u veoma čvrst šlag sa prah šećerom i vanilom, pa naneti preko Mascarpone krema. Vratiti tortu u frižider na barem 3 sata.
Za čokoladni disk, otopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se prohladi. Ako je potrebno, poravnati još malo sloj šlaga, pa sipati čokoladu i blago protresti tacnu da se lepo rasporedi. Vratiti tortu u frižider na još 4-6 sati, a zatim poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 6-8 porcija.